Mensen die uit Fallujah zijn ontkomen, krijgen voedsel uitgedeeld
NOS Nieuws

Niet 50.000 maar 90.000 burgers in de val in Fallujah, schat VN

Mogelijk zitten er in de belegerde stad Fallujah in Irak veel meer burgers dan tot nu toe werd aangenomen. De Verenigde Naties hebben de schattingen van het aantal mensen dat waarschijnlijk in de val zit dramatisch verhoogd, van 50.000 naar 90.000.

Fallujah is sinds 2014 in handen van terreurgroep Islamitische Staat. Het Iraakse leger is al een maand bezig de stad te heroveren, maar de inwoners zitten al ongeveer een half jaar zonder aanvoer van wat dan ook. De mensen hebben honger en dorst, er is geen elektriciteit en ook de ziekenhuizen worden niet bevoorraad met medicijnen en andere middelen. Ruim 20.000 mensen zijn erin geslaagd de stad te ontvluchten.

Persbureau Reuters heeft gesproken met de VN-coördinator Humanitaire Zaken voor Irak, Lise Grande. Zij zegt dat uit de verhalen van die mensen valt op te maken dat het aantal mensen in de stad groter is, mogelijk 80.000 tot 90.000. De vluchtelingen vertellen over verschrikkelijke toestanden in de stad. Ze zijn dan ontkomen onder vuur van IS: de terreurorganisatie schiet mensen neer die de stad uit proberen te komen. De vluchtelingen hebben vaak dagen gelopen.

Het is moeilijk te begrijpen dat de internationale gemeenschap zo veel investeert in de militaire operatie en de slachtoffers zo tekortdoet.

VN-coördinator Lise Grande

De VN-vertegenwoordiger deed ook een beroep op de internationale gemeenschap om financiële steun. "We hebben dringend geld nodig. We kunnen gewoon niets meer doen, als we dat geld niet krijgen", zei Grande. "Het is moeilijk te begrijpen dat de internationale gemeenschap zo veel investeert in de militaire operatie en de slachtoffers zo tekortdoet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl