De kerncentrale in Borssele, onderdeel van Delta

Geen overheidsgeld voor kerncentrale Borssele

De Zeeuwse energieproducent Delta krijgt voorlopig geen geld van de rijksoverheid voor kerncentrale Borssele. Volgens minister Kamp van Economische Zaken zijn de nucleaire veiligheid en de leveringszekerheid van kernenergie niet in gevaar.

"Het kabinet heeft oog voor de moeilijke situatie van Delta", zegt Kamp. "Maar op basis van de huidige gegevens komen wij niet tot de conclusie dat financiële ondersteuning nodig is om de kerncentrale Borssele in bedrijf te houden."

Teleurgesteld

Delta zegt teleurgesteld te zijn met het besluit. Het bedrijf zegt dat Kamp het blijkbaar niet belangrijk vindt om een structurele oplossing te vinden. Het besluit kan ertoe leiden dat er 200 tot 300 arbeidsplaatsen verloren gaan, zegt een woordvoerder van Delta.

Ook de provincie Zeeland maakt zich zorgen. "Een totaaloplossing voor Delta NV kan niet zonder het Rijk gerealiseerd worden", meldt een persbericht. De provincie wil opnieuw overleg met het kabinet en hoopt dat Kamp zijn standpunt wijzigt.

Nationale verantwoordelijkheid

Delta heeft het moeilijk door de lage elektriciteitsprijzen en die kunnen nog meer gaan dalen. Kamp wil samen met Delta en de andere aandeelhouder van Borssele, Essent/RWE, de toekomstige financiële risico's in kaart brengen. Want uiteindelijk moet er genoeg geld overblijven om de verouderde kerncentrale te ontmantelen.

Een commissie onder leiding van oud-premier Balkenende oordeelde vorige week dat het Rijk de financiële verantwoordelijkheid van de kerncentrale moet overnemen. Op dat advies reageert het kabinet deze zomer. Balkenende vindt dat het financiële risico te groot is voor een enkele provincie.

De PvdA in de Tweede Kamer is het hiermee eens. "Het kabinet laat Zeeland in de kou staan, de kerncentrale is een nationale verantwoordelijkheid", zegt Kamerlid Vos. De regeringspartij roept het kabinet op in te grijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl