Een van de schilderijen van Karel Van Mander III die een nieuwe naam hebben gekregen
NOS Nieuws

Ook Deens museum gebruikt 'neger' niet meer

Het Nationaal Kunstmuseum in Denemarken heeft de woorden neger en hottentot geschrapt uit de titel en omschrijving van veertien kunstwerken. Het museum heeft zo'n 200.000 werken laten controleren op woorden die nu kwetsend of zelfs discriminerend zijn.

Daarbij werd dertien keer het woord 'neger' en een keer 'hottentot' ontdekt. Die omstreden termen zijn vervangen door het neutralere 'Afrikaan'. Onder de kunstwerken zijn ook doeken van Nederlandse kunstenaars als Rembrandt en Karel van Mander III, de hofschilder van de Deense koning Christian IV.

Het museum volgt hiermee het voorbeeld van het Rijksmuseum in Amsterdam, dat vorig jaar besloot de verouderde termen aan te passen.

  • public domain - SMK
    Erik Stæhr-Nielsen: Afrikaanse musici in de jungle
  • public domain - SMK
    Karel van Mander III: Hoofd van een Afrikaan
  • public domain - SMK
    Gerard Dou: Hoofd van een Afrikaan
  • public domain - SMK
    Rembrandt van Rijn: Zwart Afrikaans meisje liggend

Er is ook kritiek op het besluit. Het Deens Nationaal Museum past de originele namen juist niet aan, ook al zijn ze nu discriminerend. "Het woord neger staat voor de ongelijkheid in de wereld en in de geschiedenis", zegt een woordvoerder. "Als je de geschiedenis aanpast, dan vergeten we de lessen die zij ons leert."

Ook de Deense minister van Cultuur vindt dat er sprake is van verschraling. "Denemarken mag haar koloniale verleden niet negeren en vergeten", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl