Er was afgelopen jaar meer actie nodig om tot afspraken te komen met werkgevers, stelt vakbond FNV.
NOS Nieuws

'Werkgevers denken steeds minder aan hun personeel'

Steeds meer werkgevers willen af van afspraken over veilig en gezond werken. Daardoor verslechteren de arbeidsomstandigheden. Ook lijken met name grote winstgevende bedrijven alleen maar oog te hebben voor zo laag mogelijke salariskosten en zo hoog mogelijk uitkeringen voor aandeelhouders.

Dat stelt Mariëtte Patijn van de vakbond FNV. Patijn is coördinator arbeidsvoorwaarden en merkt dat werkgevers zich steeds harder opstellen. "We zien ook dat de inhuur van uitzendkrachten niet via de afdeling personeelszaken loopt, maar wordt gedaan via de afdeling inkoop. Het lijkt wel of deze werkgevers in een andere wereld leven."

Ophef

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is verbaasd en zegt de "ophef" die de FNV nu maakt niet te begrijpen. "Wij sluiten talloze cao's met de FNV, dus gaan wij ervan uit dat ze tevreden zijn", laten de werkgevers in een reactie weten. "Er wordt bovendien nauwelijks gestaakt."

Verder wijst VNO-NCW erop dat eind vorige maand bijvoorbeeld nog een gezamenlijke oproep is gedaan voor een snelle, betere bescherming tegen kankerverwekkende stoffen. "In de Sociaal-Economische Raad en in de Stichting van de Arbeid doen de werkgevers en de FNV gewoon goed zaken."

Baanzekerheid

FNV meldt ook dat de bond het afgelopen jaar zeker resultaten heeft behaald bij het afsluiten van nieuwe cao's. Zo is er in een op de drie cao's gezorgd voor meer baanzekerheid voor werknemers. Daar hebben zo'n 400.000 mensen profijt van, zegt de bond.

Het gaat om werknemers met een flexcontract die sneller doorstromen naar een vaste baan. Ook is in sommige cao's de tijdelijke inhuur van personeel beperkt, waardoor er eerder vaste banen moeten worden aangeboden.

Welzijn

Volgens de vakbond zijn er steeds meer acties nodig om tot afspraken te komen met werkgevers. Volgens Patijn zetten deze werkgevers de ondernemers die wel oog hebben voor het welzijn van hun personeel flink onder druk.

Toch is de gemiddelde loonstijging in de nieuwe cao's die de bond heeft afgesloten 1,62 procent. Dat is ruim boven de inflatie. Mensen met tijdelijke contracten die volgens nieuwe cao's een vaste baan hebben gekregen, zagen hun inkomen soms tot 42 procent stijgen. Zoals bij pakjesbezorger DHL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl