De FBI wil makkelijker browsergeschiedenis en locatiegegevens van gebruikers kunnen opvragen
NOS Nieuws

Techbedrijven protesteren tegen FBI-lobby voor gevoelige wetswijziging

Facebook, Google en Yahoo hebben samen met andere partijen in een brief geprotesteerd tegen een wetswijziging waar de FBI voor lobbyt. Na de wijziging kan de dienst zonder rechterlijke uitspraak van gebruikers browsergeschiedenis, e-mail metadata, inlogtijden bij online diensten en locatiegegevens opvragen.

De FBI wil de Amerikaanse surveillancewet zo aanpassen dat de opsporingsdienst enkel een National Security Letter nodig heeft om de gegevens op te vragen. De FBI beargumenteert dat het om dezelfde soort informatie gaat als metadata van telefoongesprekken. Die zijn al opvraagbaar zonder tussenkomst van een rechter.

'Dramatische gevolgen'

De opsporingsdienst relativeert de wijziging en noemt het slechts het aanpassen van een 'tikfout'. De briefschrijvers betogen dat de aanpassing de mogelijkheden van de FBI dramatisch zou vergroten. “De FBI kan hierdoor, zonder tussenkomst van de rechter, een zeer intiem profiel schetsen van iemands leven."

Daarnaast merken de briefschrijvers op dat de FBI in de afgelopen tien jaar meer dan 300.000 keer gebruik heeft gemaakt van de National Security Letter. Al die keren kwam er dus geen rechter aan te pas om te controleren of het verzoek noodzakelijk was. Daarnaast mochten de bedrijven gebruikers van wie data werd opgevraagd niet inlichten.

De schrijvers drukken de Amerikaanse Senaat op het hart om de aanpassing van de FBI niet over te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl