De plek van het ongeluk in Oost-Oekraïne
NOS Nieuws

Justitie zoekt MH17-geheimen in Zwitserse bankkluis

De Nederlandse justitie heeft in het onderzoek naar de schuldigen van de MH17-ramp een bankkluis in Zwitserland laten openen. Verder is het huis van een privédetective in Noord-Duitsland doorzocht.

De Duitse detective zegt dat een onbekende opdrachtgever hem kort na de ramp 30 miljoen euro beloofde als hij erachter zou komen wie achter het neerhalen van vlucht MH17 zat. Al binnen een paar maanden had hij naar eigen zeggen meer dan 1000 tips binnen.

Zürich

Het Landelijk Parket acht het aannemelijk dat onder de tips ook informatie van verdachten zelf zit. Daarom heeft het eerder dit jaar het huis van de detective laten doorzoeken. Daarbij stuitten rechercheurs op informatie over een bankkluis in Zürich.

In de hoop dat de kluis relevante informatie bevat over de schuldigen, heeft de Zwitserse politie hem vorige week geopend, bevestigt een woordvoerder van het Landelijk Parket berichtgeving van De Telegraaf.

Buk-raket

Een Zwitserse rechter moet nu beslissen of de inhoud van de kluis ter beschikking wordt gesteld aan de Nederlandse justitie. "Dus we weten nog niet of er bruikbare informatie in zat", zegt de woordvoerder.

Het OM wil na de zomer de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp presenteren. Er moet dan bijvoorbeeld meer duidelijkheid komen over de Buk-raket waarmee de Boeing 777 werd neergehaald en over de precieze locatie waarvandaan dat gebeurde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl