De JaofNee-campagne riep in 2015 mensen op om donor te worden
NOS Nieuws

Teleurgestelde reacties op uitblijven donorregistratie

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is teleurgesteld dat een automatisch donorsysteem voorlopig van de baan is. Met dat nieuwe systeem voor donorregistratie zouden mensen automatisch donor worden, tenzij ze aangeven dat ze dat niet willen. Maar omdat het CDA geen steun geeft aan het voorstel van D66 is er momenteel geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Volgens Farid Abdo, voorzitter van de commissie orgaandonatie van de NVIC, is het vooral erg dat er nu nog steeds geen oplossing komt voor het probleem dat nabestaanden moeten beslissen over orgaandonatie van hun dierbare. "Het lijkt misschien mooi en vrijblijvend dat je in het huidige systeem niet vanzelf als donor geregistreerd staat, maar dat is het niet", zegt Abdo.

Omdat een groot deel van de Nederlandse bevolking nu niet geregistreerd staat als donor, leidt dat volgens hem tot grote knelpunten voor chirurgen. "Wij verplichten de familie van een mogelijke donor nu om acuut een keuze te maken over orgaandonatie, terwijl die persoon daar zelf zijn hele leven over heeft kunnen nadenken."

We geven de moed niet op.

Sanne Rademaker van de Nierstichting

Ook de Nierstichting reageert teleurgesteld op de ontbrekende steun van het CDA voor het voorstel. "Wij vinden het vooral erg voor mensen die nu op de wachtlijst staan voor een transplantatie of daar binnenkort op komen te staan," aldus woordvoerder Sanne Rademaker. "Maar we geven de moed niet op. We hopen natuurlijk dat er andere partijen zijn die alsnog voor een meerderheid kunnen zorgen."

De Hartstichting sluit zich daarbij aan. "Het is zuur dat het CDA de wet nu in de weg staat, terwijl de achterban van die partij juist wel voorstander is van actieve donorregistratie", zegt Sanne Stadler van de Hartstichting. "Verder blijkt uit onderzoek ook dat 70 procent van de Nederlanders er positief tegenover staat. We blijven dus doorgaan op het pad dat we zijn ingeslagen en hopen dat er op een andere manier toch een meerderheid kan ontstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl