NOS Nieuws

'Gratis' miljarden voor Nederlandse staat

De lage rente zorgt wellicht voor chagrijnige gezichten bij de Nederlandse spaarders, maar voor de Nederlandse staat levert het flinke voordelen op. Sterker, vanmorgen wist de staat bijna 5 miljard euro te lenen tegen 0 procent rente. Het geld hoeft pas over vijf jaar worden terugbetaald.

Het is al langer zo dat de staat tegen extreem lage rentes kan lenen, en kortlopende leningen soms zelfs tegen negatieve rente. Beleggers betalen dan rente om hun geld veilig in de Nederlandse schatkist onder te kunnen brengen. Maar het is voor het eerst dat dit ook geldt voor staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar.

"Gratis geld bestaat niet"

De rente is al langere tijd extreem laag, onder meer vanwege het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB koopt elke maand voor zo'n 80 miljard euro aan staatsobligaties op van eurolanden. Die aankopen drijven de prijs op van de obligaties en drukken de effectieve rente. De ECB heeft inmiddels voor meer dan 1000 miljard euro aan staatsleningen opgekocht.

De Duitse staat leent zelfs nog iets goedkoper dan Nederland. Gisteren kwam de gemiddelde rente op een Duitse staatslening voor het eerst onder de nul, op min 0,02 procent.

Dijsselbloem: gratis geld bestaat niet

Minister Dijsselbloem vindt het op zich fijn dat de rente zo laag is, maar wijst erop dat dit ook zomaar weer afgelopen kan zijn. "Je weet niet hoe lang dit zo blijft en de staatsschuld is nog steeds heel hoog. We hebben nog steeds een staatsschuld van zo'n 65 procent van ons bruto binnenlands product. Dat zijn leningen, die moeten worden afbetaald. Gratis geld bestaat niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl