NOS Nieuws

'Achter ons de vijand, voor ons de zee'

Achter ons de vijand, voor ons de zee. Wat doe je?

De Syrische Fatma Jaqali treurt om haar zoon die haar vorige week manmoedig probeerde te redden terwijl een schip vol vluchtelingen waar zij op zaten kapseisde op de Middellandse Zee. Haar zoon verdronk, zij werd gered.

Fatma is een van de honderden overlevenden van de scheepsramp. Hoeveel mensen er precies zijn verdronken is niet duidelijk, vluchtelingenorganisaties gaan uit van zo'n 250 mensen. De ramp werd gefilmd door de Italiaanse kustwacht.

Fatma heeft een foto van haar verdronken zoon in haar hand. Terugdenken aan dat moment doet haar pijn. Heel veel pijn. "Hij gebaarde met zijn handen dat ik moest gaan. Ze halen mij zo wel op, zei hij. Hij wilde mij redden. Maar ik ben verloren. Mijn hart is gebroken."

Fatma en haar man Rachid werden gered door de Italiaanse marine. Rachid: "Toen we bij het Italiaanse schip waren, keek ik om. Het schip lag helemaal schuin. Ik kon niemand meer zien. Het hing scheef. Ik werd op het schip geduwd door een Italiaan. Ik zei nog: 'mijn zoon is daar nog'. Dat was het einde. De zee was de enige manier om te ontsnappen. Achter ons was de vijand, voor ons was de zee."

Opgesloten

Ook Samia Leila kijkt op een iPad met verbijstering terug naar de beelden van het kapseizende schip. "Je ziet hier niet de mensen die waren opgesloten in het ruim. Zij konden niet weg. Ze zaten onder het dek, als ratten in de val."

De vluchtelinge heeft de oorlog in Syrië meegemaakt. "Mijn familie is gevlucht. Mijn vader is dood. Maar dit is anders. Je zit midden op zee. Je weet niet of je zult overleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl