D66 wil het aantal lesuren voor leraren verminderen om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.

Tweede Kamer wil leraar maximaal 20 uur voor de klas

Leraren op de basisschool en in het voortgezet onderwijs moeten minder uren voor de klas staan. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat leraren op de basisschool maximaal acht dagdelen les geven (22 uur). In het voortgezet onderwijs moeten twintig lesuren het maximum worden.

In de Tweede Kamer wordt vanmiddag gestemd over een D66-motie, waarin het kabinet wordt gevraagd een voorstel te maken om leraren meer tijd te geven voor onderwijsvernieuwing. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs moet ook uitrekenen wat de kosten en de consequenties voor de leerlingen zijn.

Lessen voorbereiden

Het D66-Kamerlid Van Meenen is sinds 2014 bezig het aantal lesuren naar beneden te brengen, maar tot nu toe kreeg hij geen meerderheid achter zijn plan. Ex-docent Van Meenen vindt dat leraren meer tijd moeten hebben om hun lessen goed voor te bereiden. Nu geven basisschoolleraren maximaal 9 dagdelen les. Alleen woensdagmiddag hebben ze vrij. Daar moet dus een halve dag bijkomen. Leraren in het voortgezet onderwijs geven maximaal tussen de 25 tot 28 uur les.

D66 heeft nu steun gekregen van regeringspartij PvdA en de christelijke partijen ChristenUnie en de SGP. De partijen stemmen voor, omdat er eerst uitgezocht gaat worden wat de kosten en de consequenties zijn. SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden hun steun al toegezegd. Regeringspartij VVD is tegen. Net als staatssecretaris Dekker vreest de partij dat het plan veel te veel geld kost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl