Ottavio Cinquanta wordt geïnterviewd door verslaggever Erik van Dijk
NOS Schaatsen

ISU-baas Cinquanta snapt ophef over Koelizjnikov niet

Ottavio Cinquanta begon als langebaanschaatser, werd in 1975 lid van de Internationale Schaatsunie (ISU) en is inmiddels al 22 jaar voorzitter van diezelfde bond. Vrijdag komt er een einde aan die termijn, als in het Kroatische Dubrovnik een nieuwe voorzitter wordt gekozen. Bij zijn laatste grote interview neemt Cinquanta geen blad voor de mond.

Zo heeft de 77-jarige Italiaan een opvallende mening over sporters en dopinggebruik. Een sporter die pas jaren later betrapt wordt op doping, zou volgens hem nooit zijn olympische medaille hoeven inleveren.

"Ik heb als sporter de plicht om schoon deel te nemen. Maar ik heb het recht, als ik win, volgens het systeem van toen waarmee op doping is gecontroleerd, mijn medaille te houden", zegt Cinquanta.

Koelizjnikov

De ophef over het sinds januari verboden middel meldonium begrijpt de sportbestuurder ook niet. Wereldkampioen sprint Pavel Koelizjnikov werd betrapt op het gebruik van dat middel, maar hij beweert meldonium niet meer te hebben gebruikt in 2016, toen het op de verboden lijst is gekomen.

Cinquanta: "Hoe kun je een Rus veroordelen voor het nemen van meldonium in december, als meldonium toen was toegestaan?"

Cinquanta snapt ophef over meldoniumgebruiker Koelizjnikov niet

Koelizjnikov was de laatste twee seizoenen ongenaakbaar op de 500 meter. In november was hij de eerste schaatser die op de 500 meter onder 34 seconden wist te rijden. Het wereldrecord staat op 33,98. De ISU heeft de schorsing inmiddels opgeheven, maar het IOC is nog niet klaar met de zaak. Toch verwacht Cinquanta niet dat de zaak nog een staartje krijgt. "Ik denk dat zijn advocaat goede redenen heeft om in beroep te gaan tegen het besluit van het IOC."

Hoewel Cinquanta ook belangrijke beslissingen heeft genomen in het kunstrijden, blijft hij de man van het langebaanschaatsen. Het gaat hem aan het hart dat de sport het moeilijk heeft. De problemen werden vergroot door het succes van de Nederlanders op de Olympische Spelen in Sotsji. "Het was zorgwekkend, want de Nederlanders wonnen te veel. Dat is niet in het belang van de toeschouwers."

Cinquanta hoopt dat in de toekomst het schaatsen een positieve boost kan krijgen. "In dit computertijdperk worden de telefoons elke dag beter. Alleen de sport verbetert niet. Hoe kan dat? Het blijft een feit: zonder sponsors, media en toeschouwers ben je nergens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl