NOS Nieuws

Studietempo omhoog, uitval gedaald op universiteit

Het aantal studenten dat binnen vier jaar zijn bachelordiploma haalt, stijgt en de uitval na het eerste studiejaar daalt, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU). Vorig jaar haalde 69 procent van de studenten hun bachelor na vier jaar studie, 3 procent meer dan in het jaar ervoor.

Vijf jaar geleden haalde slechts 56 procent van de studenten de bachelorgraad na vier jaar.

De uitval na het eerste studiejaar daalde vorig jaar naar 7 procent. Van alle studenten die in 2014 aan hun studie begonnen, stroomde 79 procent door naar het tweede studiejaar. Bijna 15 procent wisselde van studie of vertrok naar een andere universiteit.

Studenten mogen verder voor hun master als ze hun bachelordiploma hebben gehaald

De VSNU zegt dat de goede resultaten komen door aanpassingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. Zo is de uiterste aanmelddatum voor universiteiten vervroegd naar 1 mei, nadat was gebleken dat late aanmelders ook vaker uitvielen. Verder organiseren universiteiten voor aankomende studenten 'matching'-activiteiten, zoals meeloopdagen en proefstuderen.

Studieadvies

Ook het bindend studieadvies na het eerste studiejaar zorgt voor een serieuzere studiehouding, stelt de VSNU. En de invoering van de 'harde knip', de verplichting om alle tentamens van de bacheloropleiding af te ronden voordat aan de mastersopleiding kan worden begonnen, heeft het studietempo verder opgestuwd.

Of het nieuwe leenstelsel het studietempo en de uitval zal beïnvloeden is nog niet te zeggen. De cijfers gaan over het studiejaar 2014-2015, maar de nieuwe studiefinanciering is afgelopen september geïntroduceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl