NOS Nieuws

Afgestudeerd? Meteen eigen baas met een start-up

  • Eric Geboers
    De toekomstige woestijnstad gemaakt van zout
  • Eric Geboers
    De stoelen, 'salt pups', die Eric Geboers maakt van zout

Niet voor een baas werken, maar meteen na de studie een eigen bedrijf beginnen. Steeds meer studenten kiezen hiervoor. Dit doen ze door bijvoorbeeld met hun afstudeerproject door te groeien naar een bedrijf.

Bij YES!Delft Students zijn dit jaar al 5 van de 20 studentenprojecten verdergegaan als serieuze onderneming, en zij zijn niet de enige.

Bij vrijwel alle technische universiteiten wordt een groei gezien in het aantal studentenprojecten, die vaak eindigen als start-up. Zo zijn er bij TU Eindhoven ruim vijftig studenten onlangs gestart met een start-up. Het komt vaak voor dat studenten grote wereld- of milieuproblemen aan willen pakken.

Zoutmeubels

Een voorbeeld hiervan is Eric Geboers, architect en afgestudeerd aan de TU Delft. Met zijn afstudeerproject wilde hij iets doen aan de enorme reststroom van zout. Op veel plekken in de wereld is er een watertekort doordat de aarde steeds droger wordt. Geboers kwam erachter dat op grote schaal wel zeewater wordt ontzilt, maar er geen logische bestemming is voor het zoutoverschot.

Afgestudeerde architect Eric Geboers is een start-up begonnen met zijn project

"In Israël bijvoorbeeld is er zo'n 200 miljoen ton zout over", zegt Geboers. "Ik ben geïnteresseerd in het gebruikmaken van afvalstromen als materiaal, en als architect kom je dan al snel uit op het bouwen van huizen of steden."

Uiteindelijk is dat ook het doel, maar Geboers is eerst begonnen met meubels maken van zout om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Daar is hij een bedrijf in gestart.

Uit een onderzoek door het Erasmus Centre for Entrepreneurship van de Erasmus Universiteit Rotterdam, bleek eerder dat het aantal student-ondernemers is verdubbeld, van 3 procent in 2012 naar 6 procent in 2014.

In vergelijking met andere landen kunnen Nederlandse studenten nog wel een inhaalslag maken; studenten daar zijn iets ondernemender.

Veel universiteiten zijn enkele jaren geleden begonnen met het intensiever begeleiden van studenten op weg naar het ondernemerschap. Ze hebben hiervoor ook speciale afdelingen. Zo heeft de TU Eindhoven de afdeling Innovation Lab en YES!Delft Students ontstond in 2005 als initiatief van de universiteit in Delft.

Aan de lopende band

StudentsInc doet ook aan begeleiding. Deze organisatie is een incubator, een soort broedplaats waar studenten ruimte en ondersteuning krijgen bij het ontwikkelen van een bedrijf. Ze zijn aangesloten bij verschillende universiteiten, zodat leerlingen hier als het ware stage kunnen lopen bij hun eigen bedrijf. Vier jaar geleden studeerden er drie studenten af met hun eigen onderneming, dit jaar zijn het er 20.

Niels de Witte van de organisatie heeft daar wel een verklaring voor. "Drie jaar geleden was er nauwelijks resultaat, nu beginnen studenten start-ups aan de lopende band."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl