Rellen Tunesië breiden zich uit

Protesten in Tunesië.»
Protesten in Tunesië. APTN

De rellen in Tunesië hebben zich nu uitgebreid naar de hoofdstad Tunis. Volgens ooggetuigen hebben honderden jongeren in een buitenwijk winkels geplunderd en een bank in brand gestoken. De politie zou in de lucht hebben geschoten om de relschoppers uiteen te jagen.

Vandaag zijn bij rellen opnieuw doden gevallen. Vier demonstranten kwamen om het leven bij een aanval met molotovcocktails op een politiebureau. Acht politiemensen raakten gewond.

Het incident gebeurde in de plaats Gassrine, zo'n tweehonderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tunis. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de betogers het politiebureau van Gassrine aanvielen. Ze zouden zijn bewapend met molotov-cocktails en ijzeren staven.

Op YouTube is een video geupload waarop de ongeregeldheden in Gassrine te zien zijn. Op de beelden is te zien hoe voor het politiebureau barricades zijn opgeworpen en in brand zijn gestoken. Het filmpje is gisteren opgenomen.

Corruptie en werkloosheid

Er wordt al drie weken gedemonstreerd in Tunesië, vooral tegen corruptie bij de overheid en de hoge werkloosheid. Naar aanleiding van de rellen besloten de autoriteiten maandagavond alle scholen en universiteiten in het land voor onbepaalde tijd te sluiten.

Volgens de politie zijn sinds begin dit jaar achttien mensen omgekomen, maar volgens een Tunesische mensenrechtenorganisatie en een vakbond zijn het er alleen in de afgelopen drie dagen al vijftig.

De regering van president Ben Ali schrijft de onrust toe aan buitenlandse partijen en noemt de protestacties terroristisch.


Grotere kaart weergeven

Deel deze pagina

Video

Tientallen doden bij ongeregeldheden Tunesië

De onrust in Tunesië breidt zich uit. In buitenwijken van de hoofdstad Tunis wordt op dit moment geplunderd. Bij het harde... politieoptreden van de afgelopen week zijn tientallen mensen omgekomen.

Audio

  • Onrust in Tunesië neemt toe Meedogenloos treden de ordetroepen in Tunesië op tegen mensen die demonstreren tegen het regime van president Ben Ali. Afgelopen... weekeind doodde de politie veertien betogers. Maar die laten zich niet ontmoedigen. Ze blijven demonstreren. We praten erover met buitenlandredacteur Mustapha Oukbih.
  • Advocate Rhadia Nasraoui over rellen Tunesië In Tunesië lijken de protesten tegen de regering niet meer te stoppen. Sinds december gaan Tunesiërs de straat op, uit onvrede... met de uitzichtloze economische situatie. De sfeer wordt steeds grimmiger; inmiddels zijn al minstens veertien mensen om het leven zijn gekomen bij botsingen met de veiligheidstroepen. Buitenlandredacteur Mustapha Oukbih belde met Tunis; met advocate Rhadia Nasraoui.

Video en Audio

Meer video en audio