Een man kijkt naar de hoge golven bij Coogee Beach in Sydney
NOS Nieuws

Honderden evacuaties door storm in Australië

Langs de kust van de Australische deelstaat New South Wales zijn honderden mensen geëvacueerd. Storm en aanhoudende regen hebben overstromingen en veel schade veroorzaakt. Meer dan 26.000 mensen zitten zonder stroom.

In het kustplaatsje Coffs Harbour, 500 kilometer ten noorden van Sydney, zijn mensen in een haven uit hun boten gered. De steiger waar ze hadden aangelegd, was beschadigd geraakt door de enorme golven.

'Golven zo hoog als een gebouw van vier verdiepingen'

Een ooggetuige vertelt dat het heel erg tekeerging. "We wisten dat het behoorlijk heftig zou worden, maar afgelopen nacht was het echt woest. De golven waren zo hoog als een gebouw van vier verdiepingen."

Je loopt toch ook niet een bosbrand in. Dus waarom zou je een overstroming inrijden?

David Elliott, reddingsdienst New South Wales

Twee van de drie landingsbanen op het vliegveld Sydney zijn gesloten vanwege het slechte weer. Een toestel van Qantas, dat uit Shanghai kwam, moest uitwijken naar een nabijgelegen militair vliegveld.

Ook ten noorden van Sidney is mensen geadviseerd hun huis te verlaten, in verband met mogelijke overstromingen.

Honderd reddingsacties

Op andere plaatsen moesten mensen en hun vee gered worden door de reddingsdienst van New South Wales. De dienst kreeg de afgelopen 48 uur 5000 verzoeken om assistentie.

Woordvoerder David Elliott ergert zich eraan dat mensen wegafsluitingen negeren, vertelt hij. "Je loopt toch ook niet een bosbrand in? Waarom rijd je dan een overstroming in? Honderd reddingsacties in de afgelopen 48 uur, dat is onacceptabel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl