Een van de flyers die vrienden van Wilson uitdelen in Nepal
NOS Nieuws

'Iedere steen omgedraaid' bij zoekactie naar vermiste klimmer

In het Himalaya-gebergte wordt nog steeds intensief gezocht naar de Nederlandse bergbeklimmer Christiaan Wilson (35), die sinds 16 mei wordt vermist. Twee vrienden van Wilson en leden van klim- en bergsportvereniging NKBV proberen hem te vinden. "Zij hebben iedere steen omgedraaid", staat op de website van de zoekactie.

Maandag startte de zoekactie naar Wilson, die op 15 mei via een satelliettelefoon voor het laatst contact had met zijn familie. De actie wordt gecoördineerd door de NKBV. Sinds vrijdag zoeken ook vrienden Ruben van Duin en Paul van der Laan in het gebied waar Wilson voor het laatst is gesignaleerd. De twee zijn zelf ook alpinisten.

Van der Laan liep samen met ervaren berggidsen en speurhonden een deel van de route die Wilson vermoedelijk ook heeft afgelegd. "Een gevaarlijk terrein", staat op de website. "Op de plekken waar Paul kon komen, heeft hij iedere steen omgedraaid. Morgen gaat hij met een klein groepje terug."

De vrienden zoeken naar Wilson op de berg Dhaulagiri. De Nederlandse klimmer wilde die berg samen met een Amerikaanse vriend beklimmen. Toen dat mislukte, keerde hij terug naar het basiskamp. Vanaf daar vertrok hij op 16 mei alleen naar een berghut die de Italian Lodge heet. Daar is hij nooit aangekomen.

De vrienden en klimmers van de NKBV zijn met een helikopter afgezet bij het basiskamp en de Italian Lodge. Zij lopen naar elkaar toe in de hoop Wilson ergens te vinden. Ook wordt er gezocht vanuit een helikopter. De zoekactie werd dit weekend bemoeilijkt door het slechte weer op de Dhaulagiri.

De vrienden hebben de stichting Red Christiaan Wilson opgericht en zamelen geld in om de zoekactie te financieren. Inmiddels hebben zij ruim 40.000 euro opgehaald, voor het weekend stond de teller nog op 28.000 euro.

Het geld wordt onder meer gebruikt om flyers uit te delen in Nepal. De vrienden van Wilson proberen de zoekactie ook daar onder de aandacht te krijgen. In Nepalese media verschijnen daardoor ook berichten over de vermissing van Wilson.

De komende dagen hopen de vrienden nog 18.000 euro op te halen. Daarnaast willen zij via sociale media zoveel mogelijk mensen bereiken. "Er is een kans dat hij nog leeft", zei Ruben van Duin, een van de vrienden die hem zoekt, vrijdag tegen de NOS. "Onze motivatie is grenzeloos."

Morgen sluiten er nog drie vrienden van Wilson aan bij de zoekactie in het Himalaya-gebergte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl