Heel warme dag, code geel in Limburg

Weinigen wagen zich aan het koude zeewater

Het wordt vandaag mogelijk de warmste dag van het jaar tot nu toe. In het oosten van het land kan de temperatuur boven de 28 graden uitkomen.

Gisteren werd in Deelen al 28,3 graden gemeten. Waarschijnlijk wordt het vandaag op verschillende plekken in het land nog warmer, zegt Weerplaza.

Langs de noordkust blijven de temperaturen waarschijnlijk achter. Daar hebben ze te maken met een grijs weerbeeld. In Limburg is er later vanmiddag kans op stevige onweersbuien met hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Het KNMI heeft voor die provincie daarom code geel afgegeven.

Warmste nacht

Afgelopen nacht werd het in De Bilt niet kouder dan 17,1 graden. Niet eerder lag de temperatuur zo hoog in de nacht van 5 juni. Het oude record dateerde uit 1950 toen het in het Drentse Eelde precies 17 graden werd.

Weer wateroverlast

Morgen is het opnieuw warm met temperaturen die kunnen oplopen tot 27 graden. In het oosten en zuiden van het land kunnen later op de dag stevige onweersbuien voorkomen. De buien zullen zich langzaam verplaatsen, waardoor er kans is op wateroverlast.

Op dinsdag kan het hele land daar last van hebben. Het wordt in de ochtend al snel 25 graden. Daarna worden zware onweersbuien verwacht. "Lokaal zul je weer beelden zien van straten en kelders die blank staan", zegt Raymond Klaassen van Weerplaza.

Noodweer in Nederland

De afgelopen week trok er geregeld noodweer over ons land. Op verschillende plaatsen stonden straten blank en liepen kelders onder. De hoge waterstand was een bedreiging voor campings en festivals. Gisteren ontstonden er in Rotterdam files omdat de A20 onder water stond.

Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra zullen we dit in de toekomst vaker mee gaan maken. "Welkom in het nieuwe klimaat", zei hij eerder deze week.

  • Marjan v/d Linden / NOS Ooggetuige
    Een ondergelopen straat in Heeze
  • Mariet Joosten Swalmen
    De straten stonden zaterdag blank in het noorden van Limburg
  • Danique van der Heijden / NOS Ooggetuige
    Hagelstenen in Veldhoven op zaterdag
  • Ruud van Dam | NOS Ooggetuige
    Deze kinderen in Asten maken van de nood een deugd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl