P.F. Thomése, een van de genomineerden
NOS Nieuws

Vlaamse boekenprijs zeker naar een Nederlander

De meest prestigieuze boekenprijs van Vlaanderen gaat vanavond zeker naar een Nederlander. Er zijn dit jaar geen Belgen genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs, voorheen de Gouden Boekenuil.

Stephan Enter, Connie Palmen, Hagar Peeters, Inge Schilperoord en P.F. Thomése zijn genomineerd voor de prijs, die elk jaar wordt uitgereikt voor het beste literaire werk uit Vlaanderen of Nederland. Ook op de longlist waren de Belgen in de minderheid: van de twintig boeken waren er maar vijf van onze zuiderburen.

Het ontbreken van landgenoten was al opgevallen in België. "Shortlist Fintro Literatuurprijs kleurt oranje", kopte de VRT, en het blad Humo schamperde: "Op het EK Voetbal geven we Nederland het nakijken, maar op literair vlak scoren onze noorderburen opvallend beter".

Het zijn de boeken die komen bovendrijven, daar draait het ook echt om voor de jury.

Juryvoorzitter Cools

"We zijn ons er erg van bewust dat er geen Vlamingen op de shortlist staan", zei juryvoorzitter Kathleen Cools tegen de VRT. "Het zijn de boeken die komen bovendrijven, daar draait het ook echt om voor de jury."

Cools heeft het liever over het feit dat er dit jaar meer vrouwen dan mannen zijn genomineerd. Sinds de literatuurprijs in 1995 werd geïntroduceerd als Gouden Uil was er nog nooit een vrouwelijke winnaar. "Het is wel fijn om vast te stellen dat het vijf sterke boeken zijn en drie sterke vrouwelijke auteurs."

De winnaar van de prijs krijgt 25.000 euro en een kunstwerk van Nick Ervinck. Daarnaast kent een lezersjury nog een prijs toe van 2500 euro en een pen. De uitreiking, vanavond in Gent, is live te volgen via de zender Canvas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl