Kiki Bertens
NOS Sport

Welke impact heeft de zegetocht van Kiki Bertens?

Vrijdag kwam er een einde aan de imponerende reeks overwinningen van Kiki Bertens. Het begon drie weken geleden in het kwalificatietoernooi van Nürnberg en eindigde in de halve finales van Roland Garros. Wat betekent dit nu voor de tennistoekomst van Bertens?

Wereldranglijst

Drie weken geleden was Bertens nog de mondiale nummer 89, maar dankzij haar WTA-titel in Nürnberg en halve eindstrijd in Parijs dringt ze voor het eerst door tot de top-30 van de wereldranglijst.

Bertens ziet volgende week haar naam worden omringd door grote tennisnamen zoals Ana Ivanovic, Maria Sjarapova en Lucie Safarová.

Wereldranglijst per maandag 6 juni

PositieNaamPunten
25.Ana Ivanovic (Ser)1.910
26 Maria Sjarapova (Rus)1.901
27 Kiki Bertens1.821
28 Irina-Camelia Begu (Roe)1.765
29 Lucie Safarová (Tsj)1.640

Geplaatste status op toernooien

De notering op de wereldranglijst geeft Bertens eerder een geplaatste status op reguliere WTA-toernooien. Ze ontloopt hierdoor in ieder geval in de eerste twee ronden een hoger genoteerde tegenstandster.

Bertens is straks ook dicht bij een beschermde status op Wimbledon (27 juni-10 juli), waarvoor de beste 32 speelsters in aanmerking komen.

Prijzengeld en begeleiding

Bertens verdiende door haar prestaties in het enkelspel en dubbelspel in drie weken bijna 580.000 euro aan prijzengeld. Dat biedt perspectief om haar begeleidingsteam uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een fitnesscoach of fysiotherapeut, die ze kan meenemen naar toernooien in het buitenland.

Trainer Bertens: Kiki moet bij toptien komen

Olympische Spelen

Bertens heeft door haar positie op de wereldranglijst aan de kwalificatie-eis van het NOC*NSF voldaan om aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mee te kunnen doen. Dat betreft het enkelspel.

Er is ook een kans dat ze in Rio de Janeiro een koppel gaat vormen met Jean-Julien Rojer in het gemengd dubbelspel. Overigens heeft Bertens nog niet besloten of ze definitief meedoet aan de Spelen.

Mediageniek

Bertens ontketende de voorbije dagen een heuse 'Kiki-mania' in Nederland. Journaals, achtergrondprogramma's en talkshows. Iedereen pikte een graantje mee van het succes van de goedlachse tennisster, die samen met coach Raemon Sluiter een mediageniek koppel vormt.

Het succes heeft wellicht ook de nodige aantrekkingskracht op het bedrijfsleven voor de sponsoring van Bertens.

Bertens en Sluiter blikken terug op emotionele weken

Het succes van Bertens kon ook niet op een beter moment komen voor tennisbond KNLTB. Het Nederlandse tennis staat door de matige resultaten van de topspelers al langere tijd onder druk en ziet bijvoorbeeld jaarlijks het ledental teruglopen.

Het gemis van een rolmodel is hier onder meer debet aan. Bertens is de aangewezen atlete om die vacature de komende jaren in te vullen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl