Medewerker van een verzorgingshuis helpt een bewoner
NOS Nieuws

Minder veelverdieners in de ouderenzorg, FNV toch niet tevreden

Het aantal bestuurders in de ouderenzorg dat meer verdient dan de balkenendenorm daalt. Vorig jaar kwam bijna een kwart van de bestuurders boven de norm van 178.000 euro uit. Een jaar eerder verdiende nog bijna een derde meer dan dat bedrag.

Dat blijkt uit de 'Actiz50', de lijst van de topverdieners in de ouderenzorg die de FNV jaarlijks opstelt. De vakbond baseert zich op de jaarverslagen van de leden van Actiz, de branchevereniging van instellingen in de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg.

Record-ontslagvergoeding

Volgens de FNV werd vorig jaar de hoogste ontslagvergoeding uitgedeeld uit de geschiedenis van de ranglijst. Voormalig directeur Rave van de Zwolse zorgorganisatie Driezorg kreeg bij zijn vertrek 426.000 euro mee. Daarmee kwam zijn jaarinkomen op 568.000 euro uit en was hij met afstand de meest verdienende topbestuurder in 2015.

Het plafond van een ministerssalaris (de balkenendenorm) geldt sinds 2013. Daarbij werd een overgangstermijn van vier jaar vastgesteld. Daarna moeten de topsalarissen in de publieke sector in drie stappen tot onder de norm worden teruggebracht. Nieuwe directeuren mogen nooit meer verdienen dan de balkenendenorm.

In de nieuwe wetgeving werd voor de langere termijn ook een maximum vastgesteld voor ontslagvergoedingen van 75.000 euro. De gouden handdruk voor de Zwolse oud-directeur Rave vorig jaar was dus 5,5 maal hoger, benadrukt de FNV.

'Schrijnend'

Sarah Dobbe van FNV ziet dan ook geen enkele reden voor tevredenheid over de daling van het aantal topinkomens. Zij noemt het schrijnend dat er nog zo veel bestuurders boven de balkenendenorm uitkomen in een tijd waarin er volop wordt bezuinigd, tienduizenden banen verdwijnen in de ouderenzorg en sommige thuiszorgorganisaties de uurtarieven van medewerkers omlaag schroeven. "En die krijgen echt geen overgangstermijn", aldus Dobbe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl