Paul en Ruben bij de helikopter die zij inzetten bij de zoektocht naar hun vriend
NOS Nieuws

'Als iemand de Himalaya kan overleven, dan is het Christiaan'

Twee vrienden uit Nederland hebben zich in Nepal aangesloten bij de zoektocht naar de Nederlandse klimmer Christiaan Wilson (35), die sinds 15 mei wordt vermist in de Himalaya. Ruben van Duin is een hen. Hij is zelf ook alpinist. "Er is een kans dat hij nog leeft. Die motivatie is grenzeloos. Dat hij eventueel dood kan zijn, daar ben ik niet mee bezig. Ik ben op zoek en daar is haast mee."

Afgelopen maandag werd in Nepal al een zoekactie gestart naar Wilson. Die actie wordt gecoördineerd door de klim- en bergsportvereniging NKBV. Gisterochtend zijn de vrienden Ruben en Paul van der Laan, ook alpinisten, aangekomen in Nepal. Daar hebben ze met verschillende organisaties plannen gemaakt om de zoektocht uit te breiden met een helikopter en speurhonden. "In Nederland hebben we al veel informatie verzameld over waar Christiaan was en hoe zijn route is gelopen."

Familie en vrienden van Wilson in Nederland hebben een stichting opgericht. In korte tijd is er via crowdfunding al ruim 28.000 euro binnengekomen om de zoektocht te bekostigen. "Zo'n zoekhelikopter inzetten is extreem duur", vertelt Wouter van der Zeijden, contactpersoon van de stichting. "Maar we doen dit omdat we hopen dat Christiaan nog leeft. Als iemand zoiets kan overleven, is hij het."

  • Facebook: Christiaan Wilson
    Christiaan Wilson op een archieffoto: zijn vrienden geloven dat hij nog leeft
  • Ruben van Duin
    De twee vrienden van de vermiste alpinist komen aan in Nepal
  • Ruben van Duin
    Er wordt onder meer een helikopter ingehuurd om naar Christiaan Wilson te zoeken
  • Facebook: Christiaan Wilson
    Wilson deed tal van extreme beklimmingen

Vanmorgen is het team met de twee vrienden begonnen met de zoektocht in de Himalaya. Volgens Van der Zeijden wordt de gletsjer centimeter voor centimeter afgespeurd, voor het geval Wilson in een gletsjerspleet is gevallen. Maar het weer zit niet mee, zegt Ruben. "De moesson komt eraan, en dat betekent dat er veel neerslag valt. Dat maakt het zoeken met de helikopter moeilijk." Ook is het gebied daardoor moeilijker begaanbaar.

Alleen verder

Ruben vertelt dat Wilson zijn tocht samen met een andere klimmer begon. De afspraak was dat als een van hen niet meer door wilde, de ander zijn eigen weg kon gaan. "Zijn klimpartner heeft op een gegeven moment aangegeven dat het niet meer ging en haakte af. Christiaan voelde zich wel goed, dus hij ging door."

Toch besloot ook Wilson op een bepaald moment om terug te keren. Hij is nog in een basiskamp geweest aan de voet van de klim, waar hij met de tas op zijn rug is vertrokken richting de bewoonde wereld. "Dat stuk is geen ingewikkeld terrein voor een klimmer, maar het is ook weer niet zo dat er net zoals in de Alpen om de zoveel kilometer een telefoonmast staat. Dat brengt het risico met zich mee dat als je daar alleen loopt en een misstap maakt, het al snel problematisch kan worden."

Christiaan is iemand die ontzettend goed voor zichzelf kan zorgen.

Ruben van Duin, alpinist

Ruben denkt dat er een kans is dat Wilson nog leeft. "Er is geen duidelijkheid over wat er is gebeurd. Stel dat hij is verdwaald, dan is de kans dat hij leeft aanzienlijk. Christiaan is iemand die ontzettend goed voor zichzelf kan zorgen."

De vrienden hebben een retourticket tot 22 juni gekocht, maar mocht het nodig zijn, blijven ze langer is het gebied. "We hebben concrete doelen die wel willen bereiken. Dus voorlopig zijn we er nog, en daar zit zeker geen einddatum aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl