Hebben de Noren er last van dat ze geen lid zijn van de EU?
NOS Nieuws

Na een brexit handelen met de EU? Dat gaat geld kosten

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

Geen regels meer uit Brussel, maar wel stapels papierwerk bij alles wat je naar de EU exporteert. Dat is wat Groot-Brittannië waarschijnlijk staat te wachten als het land uit de EU stapt. Groot-Brittannië wordt een soort Noorwegen: voor het grootste deel afhankelijk van handel met de Europese Unie, maar over de regels die uit Brussel komen, heeft het land niets te zeggen.

Tegenstanders van een brexit zien het als een nachtmerriescenario. Als Groot-Brittannië uit de EU stapt, zou de handel met Europa ernstige schade oplopen. Maar is dat ook zo? Om daarachter te komen ging de NOS naar Noorwegen.

Handelen met de EU is nodeloos ingewikkeld.

Jan Vindenes

"Wat mij betreft moeten we vandaag nog lid worden van de EU", zegt Jan Vindenes, directeur van het Noorse anker- en kettingenbedrijf Sotra in de buurt van Bergen. "Handel met de EU is nu nodeloos ingewikkeld."

Stapels papieren

Noorwegen is geen lid van de EU, maar staat wel met één been in de Unie. Het land neemt bijna alle EU-regelgeving over, is lid van de Schengenzone - waardoor Noren zonder paspoortcontroles naar de rest van Europa kunnen reizen - en heeft een handelsakkoord met de EU. Dat laatste wil Groot-Brittannië ook, mocht het land uit de EU stappen.

Maar ook dan is het nog een hoop gedoe om handel te voeren met de EU, zegt Jan Vindenes. Hij pakt er een stapel papieren bij: "We moeten al deze papieren invullen om onze spullen door de grenscontroles te krijgen. Als er iets in de papieren niet klopt, moet alles weer terug. Papieren die aan de andere kant van de grens rechtstreeks in de prullenbak belanden."

'Wat mij betreft moeten we vandaag nog lid worden van de EU'

Bård Sekkingstad heeft een zalmbedrijf bij Bergen, aan de Noorse kust. Hij vindt de hoeveelheid papierwerk om zijn vis de EU in te krijgen juist erg meevallen. "Er zijn altijd mensen die klagen, maar voor zalm is het papierwerk juist erg beperkt. Het is voor ons echt heel makkelijk om onze zalm naar de EU te exporteren."

Toch geeft ook Sekkingstad toe dat handel met de EU meer geld kost als je land geen lid is. Hij schat het verschil op zo'n 2 procent. "Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Als je maar een goed product hebt, een product waar vraag naar is, dan kun je best extra geld vragen."

Voor Brits referendum: papierwinkel dreigt voor bedrijven na Brexit

Voordeel voor de Noorse vissers is dat Noorwegen zich niet aan de Europese visregels hoeft te houden, omdat ze geen lid zijn. Noorwegen bepaalt zijn eigen visregels, die volgens de visindustrie beter en strenger zijn dan binnen de EU.

Het ankers- en kettingenbedrijf van Jan Vindenes heeft dat voordeel niet. Hij zou de Britten dan ook vooral adviseren om in de EU te blijven. "Het is hun eigen keuze, maar als ze de EU verlaten dan moeten ze er wel rekening mee houden dat ze de komende jaren minder geld gaan verdienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl