Verlaten perrons op station Brussel-Zuid
NOS NieuwsAangepast

Treinen België gaan weer rijden, maar nieuwe staking komt eraan

Vanavond wordt de staking bij de Belgische spoorwegen beëindigd, maar een nieuwe staking is alweer aangekondigd. Omdat urenlang overleg tussen de vakbonden en de directie op niets is uitgelopen, wil de socialistische spoorbond van 12 tot 19 juni opnieuw staken. De christelijke bond moet nog beslissen of zij meedoet met die staking.

De stakers moeten weer aan het werk omdat er een procedurefout was gemaakt bij de aankondiging van de huidige staking. Daardoor kunnen de stakers ontslagen worden als ze nu doorgaan met hun acties. De treinen moeten vanaf 22.00 uur weer gaan rijden. Spoorwegmaatschappij NMBS waarschuwt wel dat het nog het hele weekend duurt voor de treinen weer volgens de dienstregeling rijden.

Schade

Het treinverkeer in België is al ruim een week flink ontregeld, vooral in Wallonië. Met name het Franstalige spoorpersoneel legde het werk vorige week woensdag neer. Ze krijgen in de toekomst minder compensatiedagen en daar zijn ze boos over.

Behalve het vervoer van passagiers is ook het goederenvervoer door de staking getroffen, met vooral gevolgen voor de chemische en staalindustrie. De schade zou tientallen miljoenen euro's bedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl