NOS Nieuws

'Datingsite Badoo gehackt, gegevens Nederlanders online'

Datingsite Badoo is slachtoffer geworden van een hack. Daarbij zijn gegevens van miljoenen gebruikers gestolen. Dat schrijft de techsite Motherboard, die de data deels verifieerde. Onder de getroffen gebruikers zijn vermoedelijk ook Nederlanders. In een verklaring zegt Badoo na onderzoek te hebben geconcludeerd dat er geen sprake is van een hack.

De database werd volgens Motherboard gevonden door LeakedSource, een platform dat gehackte databases die online opduiken monitort. In de gestolen data staan het e-mailadres, wachtwoord, de echte naam en de geboortedatum van de gebruikers. De site zegt van ruim 127 miljoen accounts gegevens in handen te hebben, Badoo heeft meer dan 313 miljoen gebruikers.

Nederlanders

Uit een overzicht van LeakedSource blijkt dat er ruim 400.000 accounts zijn met een live.nl-mailadres, waardoor het er sterk op lijkt dat er honderdduizenden Nederlandse accounts bij de hack betrokken zijn. Daarnaast zijn er ook 37 miljoen accounts geregistreerd met een Hotmail-adres en nog eens 9,6 miljoen accounts met een Gmail-adres. Deze domeinen worden ook veel door Nederlanders gebruikt.

Badoo-gebruikers wordt aangeraden om hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen, en dat ook te doen op websites waar ze hetzelfde wachtwoord gebruiken. Op de site van LeakedSource kan iedereen zijn eigen e-mailadres invoeren om te controleren of deze bij de gestolen database hoort.

Steekproef

Motherboard heeft van LeakedSource gegevens van 30.000 accounts gekregen om te controleren of het om echte gebruikers gaat. Uit een steekproef onder 100 accounts blijkt dat het in 54 gevallen ging om een actief profiel. De techsite probeerde via de mailadressen in contact te komen met de gebruikers, maar dat lukte tot nu toe niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl