Gerechtsgebouw in Utrecht
NOS Nieuws

Eis: achttien maanden cel voor verkrachting in 1998

Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft achttien maanden cel geëist tegen de 53-jarige Cornelis H. uit Maartensdijk voor de verkrachting van een vrouw in 1998. Ook wil het OM dat hij haar ruim 15.000 euro betaalt. Het gaat om een zaak waarin justitie veel fouten heeft gemaakt. Zo wist het slachtoffer jarenlang niet dat er een verdachte was.

De eis is lager dan doorgaans bij een verkrachting. Volgens justitie door de duur van de zaak en omdat er in 1998 voor dit soort vergrijpen lagere straffen werden opgelegd. Justitie laat ook meewegen dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor een zedenmisdrijf.

Doodsbang

De vrouw werd in maart 1998 in een park in de buurt van de Utrechtse binnenstad door een man bedreigd en langdurig seksueel misbruikt. Cornelis H. kwam pas in 2009 in beeld als de dader, nadat hij voor een ander misdrijf was opgepakt. Zijn dna bleek overeen te komen met dna dat was gevonden na de verkrachting in Utrecht. Zelf dacht de vrouw jarenlang dat ze slachtoffer was van de Utrechtse serieverkrachter.

Justitie vervolgde H. destijds niet omdat het slachtoffer had gezegd dat ze zich op een gegeven moment niet meer verzette tegen haar belager om erger te voorkomen. "Ze was doodsbang dat haar iets heel naars zou overkomen, namelijk dat ze zou worden vermoord door deze man", zegt verslaggever Rienk Kamer. De officier van justitie oordeelde in 2010 dat er daarom juridisch gezien geen sprake was van verkrachting.

"Dit is al bizar”, zegt Kamer. "Maar het is helemaal raar dat de vrouw niet op de hoogte is gebracht dat er een dna-match was in 2010."

Excuusbrief

Volgens Kamer is het slachtoffer in 2015 zelf naar de politie gestapt om nogmaals aandacht te vragen voor haar zaak. Toen bleek ook nog dat haar dossier onvindbaar was en moest ze het dossier dat ze zelf had inleveren. "Gelukkig is er toen een rechercheur geweest die de zaak nog eens bekeken heeft en uiteindelijk hebben ze begin dit jaar besloten om toch tot vervolging over te gaan en deze Cornelis H. te arresteren."

Justitie heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt in de zaak. De officier van justitie heeft de vrouw een excuusbrief geschreven. In de rechtszaal werden opnieuw excuses gemaakt.

Ze bleek te moeten getuigen in haar eigen zaak. Het is natuurlijk te zot voor woorden dat ze daar niet even over gebeld is.

Advocaat Richard Korver

Ook Richard Korver, advocaat en voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers, noemt de hele zaak bizar. "Eigenlijk is in deze zaak alles fout gegaan en is het niet dankzij, maar ondanks het OM dat er toch nog vervolging plaatsvindt. Dat komt alleen maar doordat het slachtoffer aanhoudend is blijven aankloppen bij de politie."

Volgens Korver stonden er op enig moment twee agenten bij het slachtoffer voor de deur met een dagvaarding. "Ze bleek te moeten getuigen in haar eigen zaak. Het is natuurlijk te zot voor woorden dat ze daar niet even over gebeld is."

Korver zegt dat het wel vaker gebeurt dat mensen niet of niet goed worden geïnformeerd. Vorig jaar had hij zelf een cliënt die er pas na de rechtszaak achter kwam dat de dader berecht was. "Dat is natuurlijk uitermate vervelend. Niet alleen omdat ze er niet bij heeft kunnen zijn maar ook omdat ze haar schade niet heeft kunnen vorderen."

Geklungel

"Enerzijds is het een opeenstapeling van amateuristisch geklungel", zegt Korver. "We hebben vorige week al gezien dat de Nederlandse recherche niet altijd goed georganiseerd is. Maar erger is dat de enige constante factor in zo’n zaak het slachtoffer is, want die gaat naar de politie de die wil dat er een rechtszaak komt."

"We hebben in dit land besloten om de vervolging over te laten aan politie en justitie. Dan mag je verwachten dat die dat ook goed organiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl