'Japanse ouders zijn normaal niet zo streng'
In Japan is er weinig begrip voor de ouders die hun zoontje voor straf achterlieten in het bos. Het jongetje (7) werd vanochtend gevonden, nadat hij zeven dagen werd vermist. "Veel Japanners vinden dat zijn ouders vervolgd moeten worden", zegt correspondent Kjeld Duits. "Zij vinden niet dat dit soort straffen hoort bij een goede opvoeding."
Japanse ouders hebben erg veel liefde en aandacht voor hun kinderen, vertelt Duits. "Vaders en moeders zijn niet vaak streng. Zo laten ze kinderen in de trein gewoon huilen, zonder hen op hun gedrag aan te spreken. Veel buitenlanders die in Japan op bezoek zijn verbazen zich daarover."
Japanse ouders voeden zeker niet strenger op dan ouders in westerse landen.
Volgens Duits zien Japanners kinderen als de "ziel van het leven". "In het openbaar vervoer staan ouderen op voor kinderen. Ook slapen kinderen vaak lang bij hun vader en moeder op de kamer. Het jongetje dat vermist werd, sliep elke nacht naast zijn ouders. Het is dan ook bijzonder dat hij nu zo lang zonder hen heeft overleefd."
Het voornaamste verschil tussen een Nederlandse en een Japanse opvoeding is de mate van zelfstandigheid die kinderen krijgen, zegt Duits. "In Nederland krijg je vanaf jonge leeftijd mee dat je voor jezelf moet zorgen. In Japan krijgen kinderen juist heel lang, heel veel aandacht. Japanse ouders voeden zeker niet strenger op dan ouders in westerse landen."
Op een persconferentie bood de vader van het jongetje uitgebreid excuses aan. Hij zei dat hij zijn kind nu nog meer liefde en aandacht wil gaan geven. De vader vond het vervelend dat hij zijn zoontje en de reddingswerkers een pijnlijke ervaring had bezorgd. "Ik heb mijn les geleerd", zei de man, die zichtbaar geëmotioneerd was.
Japanners verwijten hem vooral dat hij zoveel andere mensen tot last is geweest, zegt Duits. "Al die reddingswerkers die naar zijn zoontje op zoek zijn geweest. Dan word je hier met hele scheve ogen aangekeken. Het is in Japan not done om mensen tot last te zijn."
Duits denkt dat de vader daarom ook zo boos werd op zijn zoontje toen die steentjes gooide naar auto's. "Waarschijnlijk vond hij het heel erg dat zijn kind vervelend deed tegen andere mensen. Maar dan is zo'n straf natuurlijk geen oplossing. Dat is ook de vraag die veel Japanners stellen: hoe kun je je kind nou zoiets aandoen?"