Een opvanglocatie van het COA
NOS Nieuws

Vluchteling moet langer op huurhuis wachten

Ongeveer 6000 mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, wachten al langer dan veertien weken op woonruimte. Er zijn uitschieters tot ruim een jaar, zegt het platform Opnieuw Thuis, dat constateert dat de wachttijd voor huisvesting oploopt.

In mei verhuisden 2747 'statushouders' -mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen - vanuit de asielopvang naar een huurhuis of tijdelijke woonruimte. Daarmee kwam het totaal sinds begin dit jaar op 13.826.

De doelstelling is dat in de eerste helft van het jaar 23.400 vluchtelingen worden gehuisvest, dat is volgens Opnieuw Thuis inclusief de achterstand van vorig jaar. Met een maand te gaan zouden gemeenten nog ruim 9500 vergunninghouders aan woonruimte moeten helpen.

Huisvesting binnen veertien weken is de norm. Er staan twee weken voor het houden van intakegesprekken om te bepalen in welke gemeente iemand het beste kan worden gehuisvest. Daarna heeft de betreffende gemeente tien weken om een woning te vinden en de vluchteling twee weken voor verhuizing en inrichting.

Alleenstaanden

In asielzoekerscentra van het COA wachten nu zo'n 16.000 vergunninghouders op doorstroming. Gemiddeld wachten zij 160 dagen. Voor kleinere gezinnen wordt vrij snel een geschikte woning gevonden. Die verhuizen vaak binnen de norm van veertien weken. Grote gezinnen en alleenstaanden, van wie een deel wacht op nareizende familieleden, staan langer op de wachtlijst.

In de tweede helft van dit jaar moeten 23.000 vluchtelingen aan een huis worden geholpen, exclusief de achterstand die in de eerste zes maanden wordt opgelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl