NOS Nieuws

Nederlandse economie herstelt in solide tempo

De Nederlandse economie herstelt zich op een solide wijze en in een solide tempo. Consumenten leveren met hun bestedingen de grootste bijdrage aan de groei doordat de inkomens stijgen. Dat komt door hogere lonen en minder werkloosheid. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in de halfjaarlijkse ramingen over de ontwikkelingen en vooruitzichten voor de Nederlandse economie.

Dit jaar valt de economische groei tijdelijk even terug naar 1,5 procent, vooral als gevolg van de lagere aardgasproductie en de zachte winter, maar trekt volgend jaar en in 2018 weer aan, naar respectievelijk 1,9 en 2 procent. In 2018 ligt het bruto binnenlands product (bbp) bijna 7 procent boven dat van 2008.

Stijgende inkomens

Het stijgende inkomen van consumenten zal vooral in 2017 een boost geven aan de bestedingen die met 2,9 procent zullen stijgen. Dat is de sterkste stijging van de consumptie in 17 jaar. DNB verwacht dat de lonen de komende drie jaar stijgen met gemiddeld 1,9 procent. De werkloosheid daalt van 6,9 procent eind 2015 naar 5,7 procent in 2018.

DNB constateert dat de arbeidsmarkt ingrijpend is veranderd. Het aantal vaste banen neemt steeds meer af en het aantal flexbanen groeit. Na de crisis is het aantal flexwerkers en zelfstandigen verdubbeld, terwijl er een half miljoen minder werknemers zijn met een vast contract.

De inflatie stijgt dit jaar bijna niet, maar zal volgend jaar oplopen naar 1,2 procent en in 2018 naar 1,7 procent, onder meer doordat de energie- en voedingsprijzen omhoog gaan en de productiekosten toenemen.

De woningmarkt leeft sinds 2013 stevig op, na de diepe val die in 2008 begon. De huizenprijzen blijven stijgen en er zullen meer woningen verkocht worden.

De economie draait op alle cilinders.

Rabobank-econoom Björn Giesbergen

Ook de Rabobank ziet een breed gedragen herstel van de economie. Zowel de uitvoer als de consumptieve bestedingen dragen bij aan de groei. "De economie draait op alle cilinders", zegt Rabobank-econoom Björn Giesbergen. De Rabobank is optimistischer dan DNB, en voorziet een groei van 2 procent voor zowel dit jaar als volgend jaar.

Huishoudens zijn nu nog wat terughoudend met hun uitgaven, maar Giesbergen denkt dat daar volgend jaar verandering in komt. "Nu de economie doorgroeit, zullen consumenten volgend jaar iets minder voorzichtig worden."

Risico's

De Rabobank plaats wel een paar kanttekeningen bij het economisch optimisme. De internationale risico's zijn onverminderd groot, waarschuwen de economen van de bank.

De groeivertraging in China, de politieke instabiliteit in het Midden-Oosten en de daarmee samenhangende vluchtelingenproblematiek, en de kans op een brexit, de Britten die besluiten om uit de EU te stappen, vormen een bedreiging van de groei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl