De Rotterdam, ontworpen door architect Rem Koolhaas
NOS Nieuws

Koreaanse investeerders kopen grootste gebouw van Nederland

Het grootste gebouw van Nederland is vanaf vandaag in handen van een buitenlandse partij. De Rotterdam, van architect Rem Koolhaas, is door Rabo Vastgoedgroep verkocht aan een groep Koreaanse beleggers. Ook in Amsterdam kreeg een markant gebouw een andere eigenaar. Winkelcentrum Magna Plaza is naar verluidt verkocht aan een groep buitenlandse investeerders, al wil verkoper Breevast niets loslaten over hun nationaliteit.

Het is een trend: buitenlandse instellingen en particulieren die in Nederland vastgoed kopen. Volgens Christie's Real Estate en Makelaarsvereniging Amsterdam nam het aantal buitenlandse investeringen in de hoofdstad tussen 2013 en 2014 met 245 procent toe.

Aziatische interesse

"Op het moment hangt er zo'n 5 miljard euro aan buitenlandse beleggingen boven de Nederlandse markt", stelt hoofdredacteur van vakblad Vastgoedmarkt Johannes van Bentum. "De lage rente in Europa is voor buitenlandse partijen de trigger. Ze kunnen hier voor relatief weinig geld vastgoed kopen en het levert ze snel wat op: het gemiddelde rendement is 4,5 procent."

Leslie de Ruiter, makelaar bij Christie's Real Estate, heeft de Aziatische interesse in dure Nederlandse huizen enorm zien toenemen. Kopers van miljoenenvilla's en penthouses komen relatief vaak uit China of Singapore.

"Nu is 26 procent van onze kopers afkomstig uit het buitenland. Vorig jaar was dat nog 22 procent. Nederland is aantrekkelijk, want huizen in Amsterdam en Rotterdam zijn relatief voordelig als je het vergelijkt met Londen of Parijs."

Volgens Van Bentum zijn het vooral Europese instellingen, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, die interesse hebben in grote kantoorgebouwen en winkelpanden in de Randstad. "En sinds kort vormen Aziatische kopers een belangrijke groep. Vorig jaar heeft een Aziatisch fonds voor het eerst een kantoorgebouw gekocht, vlakbij de Zuidas. Zo'n fonds investeerde voorheen in Londen, maar daar zijn de prijzen te hoog geworden. Nu kijken ze verder Europa in."

Nederland is aantrekkelijk, want huizen in Amsterdam en Rotterdam zijn relatief voordelig als je het vergelijkt met Londen of Parijs.

Leslie de Ruiter, Christie's Real Estate

De buitenlandse eigenaren worden niet per definitie positief ontvangen. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan liet zich eerder ontvallen dat de binnenstad vooral voor haar eigen inwoners moet blijven. Rijke Chinezen en Russen zouden de prijzen opdrijven. Maar regelgeving om buitenlandse kopers buiten de deur te kunnen houden, zoals in Sydney en Berlijn bestaat, is er in Nederland niet.

Van Bentum denkt niet dat verkoopprijzen door buitenlandse investeerders enorm zullen stijgen, maar ziet wel andere risico's. "Naast kantoorgebouwen zijn deze partijen erg geïnteresseerd in het kopen van hele groepen woningen om te verhuren. Ze willen snel geld verdienen, dus de kans bestaat dat ze de huren verhogen en de kosten laag houden - dat zorgt in de Randstad voor dure huurhuizen die slecht onderhouden worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl