Inwoners van Simbach am Inn ruimen de ravage op die de overstromingen veroorzaakt hebben
NOS Nieuws

'Binnen 5 minuten was het water op de eerste verdieping'

Overal ligt puin en modder. Auto's zijn er weggespoeld en huizen verwoest. Het is een ravage in de Zuid-Duitse plaats Simbach am Inn waar het hoge water gisteren overstromingen veroorzaakte. Daarbij kwamen drie mensen om het leven; de brandweer vond ze in een ondergelopen kelder.

Inwoners van de plaats in de deelstaat Beieren die zich vanmorgen op straat begaven, stonden tot hun enkels in de modder. Een van hen, Else Seeburger, vertelde hoe ze naar de zolder moest vluchten voor het water. "Het steeg heel snel. Het was binnen 5 minuten op de eerste verdieping. Daar hebben we kleding aan een bezemsteel vastgemaakt en daarmee uit een raam gezwaaid."

Ravage in Zuid-Duitse plaats door noodweer

Drie uur zat ze op de bovenste verdieping van haar huis vast, samen met familieleden. "Toen is mijn kleinzoon op het dak geklommen. Hij werd gezien vanuit een helikopter." Daarna werden ze geëvacueerd.

"Er zijn hier vaak overstromingen, maar dit keer is het veel erger", zei een andere inwoonster, die naar haar huis wijst. "We hebben afgelopen jaar onze hele woning verbouwd, het huis was volledig gerenoveerd. Maar nu is alles kapot."

Na 10 minuten braken de ramen en kwam het water ook daardoor naar binnen.

Inwoonster van Simbach

Haar buren probeerden nog uit hun huis te vluchten, maar dat lukte niet. Door de kracht van het water konden ze de deur niet meer open krijgen. "Ze vertelden me dat ze tegen de deur duwden, terwijl het water al naar binnen stroomde. Na 10 minuten braken de ramen, en kwam het water ook daardoor naar binnen. Ze waren toen al naar boven gevlucht, maar zelfs daar stonden ze in het water."

Haar buren waren zo in shock, dat ze niet meer kunnen navertellen of het water warm of koud was.

Ook buiten Simbach am Inn zorgt het slechte weer voor problemen. Zo viel er een vierde dode in een naburig dorp en zitten enkele duizenden huishoudens zonder stroom.

De problemen lijken nog niet voorbij: vandaag wordt er opnieuw regen verwacht in de regio. Het noodweer trok ook over andere delen van Noord-Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl