NOS Nieuws

Betaalautomaten moeten eenvoudiger en uniformer

De pinautomaten in winkels moeten eenvoudiger, uniformer en daardoor ook geschikt worden voor blinden en slechtzienden. Dat heeft het MOB, het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, in Brussel besloten.

De huidige betaalautomaten verschillen soms erg van elkaar wat betreft grootte, plaats van de toetsen, leesbaarheid van het scherm, en geluiden. Daardoor is elektronisch betalen voor slechtzienden en blinden soms erg lastig.

Mede op initiatief van de Oogvereniging zal op 22 juni in het Europees Parlement het Europese platform Pay-Able gelanceerd worden. De bedoeling is om fabrikanten van betaalautomaten en de afnemers te bewegen tot de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke betaalautomaten die de huidige waaier aan verschillende uitvoeringen moeten vervangen.

Ook is het de bedoeling om gebruiksvriendelijke betaalautomaten op te nemen in het Europees wetsvoorstel voor toegankelijkheid. Een streefdatum van vervanging is niet genoemd.

Het MOB praat elk half jaar over de ontwikkelingen in het betalingsverkeer. en richt zich op de bevordering van de veiligheid, betrouwbaarheid, toegankelijkheid en efficiëntie van het Nederlandse betalingsverkeer. Het bestaat uit partijen die aanbieders en gebruikers van het betalingsverkeer vertegenwoordigen en staat onder voorzitterschap van De Nederlandsche Bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl