Een meisje wast plastic tassen voor hergebruik naast een rioolput in een sloppenwijk van Kolkata
NOS Nieuws

'Extreme armoede treft meisjes en vrouwen het hardst'

In de armste landen van de wereld hebben meisjes en vrouwen het dubbel zo moeilijk als mannen. De rijkste landen van de wereld moeten daar iets doen, zo vindt Eefje van Esch. Samen met jongeren uit andere Europese landen voert zij daarom actie vandaag in Parijs.

"We hebben hier vanochtend midden in het centrum een gigantisch voetbalveld gecreëerd. Daar hebben we een groot spandoek uitgerold waarop staat 'Armoede is seksistisch, zet meisjes en vrouwen niet buitenspel'. Omdat zij degenen zijn die extra achtergesteld zijn."

Van Esch is lid van One, de mede door U2-zanger Bono opgerichte organisatie die zich inzet voor de bestrijding van extreme armoede. Omdat vandaag leiders van de veertig rijkste landen in Parijs vergaderen over armoedebestrijding zijn 250 jeugdambassadeurs uit zeven Europese landen in de Franse hoofdstad om actie te voeren.

"Een jaar geleden hebben de rijke landen afgesproken dat extreme armoede in 2030 de wereld uit moet zijn. Wat wij hun nu vragen, is specifieke aandacht voor meisjes en vrouwen. Dat het in die extreem arme landen vooral voor hen moeilijk is om uit die armoede te komen. Omdat ze geen bankrekening kunnen openen en vaak geen inkomen kunnen vergaren", zegt Van Esch.

Leren lezen

In een eerder vrijgegeven rapport gaf One al aan hoe dit kan gebeuren. Als meisjes in deze landen alleen al een basale vorm van onderwijs zouden kunnen volgen, waardoor zij in ieder geval een beetje kunnen lezen, dan kan de extreme armoede wereldwijd al met 12 procent dalen. Elk jaar dat een meisje op school doorbrengt, kan haar toekomstig inkomen met tien tot twintig procent verhogen.

Ook op de arbeidsmarkt valt nog veel te winnen: als vrouwen dezelfde landbouwmiddelen zouden krijgen als mannen, dan zou volgens het One-rapport het aantal mensen in hongersnood wereldwijd met 100 tot 150 miljoen afnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl