Amsterdamse Airbnb-aanbiedingen
NOS Nieuws

Airbnb opent meldpunt overlast voor buren

Het wordt mogelijk om via de site van Airbnb melding te maken van overlast door tijdelijke huurders. Dit is een groeiend probleem in bijvoorbeeld Amsterdam. De gemeente daar ligt al langer met Airbnb overhoop. Het bedrijf zou te weinig informatie geven over verhuurders die zich niet aan de regels houden.

De verhuursite lijkt buren en de gemeente nu enigszins tegemoet te komen door het makkelijker te maken overlast te melden. Als Airbnb zelf constateert dat het inderdaad niet in de haak is, kan de site ervoor kiezen de verhuurder of huurder van het platform uit te sluiten. Overigens is nog niet duidelijk wanneer het meldpunt in Nederland gaat werken.

Airbnb wordt steeds vaker gebruikt. In Nederland is de verhuursite vooral in Amsterdam erg populair. Het is daar toegestaan om je appartement voor maximaal 60 dagen per jaar te verhuren. De rest van het jaar moet je zelf in het huis wonen. Maar dat gebeurt lang niet altijd: volgens het meldpunt woonfraude is steeds vaker sprake van illegale verhuur.

Frustratie

Het toenemende aantal toeristen dat via Airbnb in een particuliere woning neerstrijkt leidt tot frustratie onder sommige bewoners. Zo schreef Teunkie van der Sluijs, een bewoner van de Haarlemmerstraat, onlangs in een opinieartikel in Het Parool dat zijn buurt door de komst van toeristen achteruit holt.

"Een jaar geleden was deze straat ook nog geen eldorado van (illegale) vakantieappartementen en het jaar rond verhuurde Airbnb-woningen. De wildgroei aan toeristenaccommodaties ontwricht de Haarlemmerstraat en dat is een voorbeeld van falend gemeentebeleid."

Vorig jaar hebben 575.000 toeristen via Airbnb in Amsterdam een kamer, appartement of huis gehuurd. Zij verbleven gemiddeld drie nachten in de stad en waren vaak met twee tot drie personen. Daarmee zit het gemiddelde onder het maximum van vier personen per accommodatie.

De gemeente Amsterdam heeft zelf ook een meldpunt voor woonfraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl