Grote cocaïnevangst in maart in de haven van Rotterdam
NOS Nieuws

Zorgen politie over enorme hoeveelheden cocaïne

De politie maakt zich zorgen over de grote hoeveelheden cocaïne die smokkelaars Nederland proberen in te brengen. De partijen zijn volgens de politie steeds groter. Ook motorbendes zijn vaker betrokken bij de cocaïnesmokkel.

In De Telegraaf zegt de chef van de nationale recherche, Wilbert Paulissen, dat de vraag naar coke kennelijk zeer groot is en dat hoge risico's op onderschepping worden geaccepteerd. In de afgelopen tien maanden werd meer dan 30.000 kilo cocaïne door politie en douane onderschept.

Volgens de recherchechef werd een aantal jaar geleden ongeveer eens per jaar een partij van duizend kilo onderschept. "Nu doen we de ene na de andere megavangst", zegt Paulissen.

Grotere voorraad cocaïne

Dat komt volgens hem ook doordat bendes met enorme voorraden zitten. Door strengere milieu-eisen mogen cocaplantages in Colombia minder met gif worden bestreden.

Uit contact met de politie in Zuid-Amerika concludeert de politie dat leden van Nederlandse motorbendes in landen als Colombia actief zijn. De leden doen de aan- en verkoop en zouden ook de transporten regelen.

'Smokkelaars pijn blijven doen'

Volgens de politie wordt waarschijnlijk maar een kwart van alle cocaïne onderschept. "Het is een utopie om te denken dat we alles onderscheppen", zegt woordvoerder Thomas Aling van de politie. Maar volgens hem is het goed om de smokkelaars zoveel mogelijk pijn te blijven doen.

Daarnaast blijft de politie nauw samenwerken met de autoriteiten in Antwerpen. Veel drugs die via Nederland naar andere Europese landen worden verspreid, komen in Antwerpen aan in Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl