NOS Nieuws

Nigerianen in Italië eindigen in de marge van de economie

'Ik geef u geen hand'

Met duizenden tegelijk komen ze Italië binnen. Op de bootjes die uit Libië vertrekken zitten vrijwel uitsluitend Afrikanen en de meeste van hen komen uit Nigeria. Na mislukte asielprocedures eindigen ze in de marge van de economie. Dat betekent prostitutie, tomaten plukken of sokken verkopen in de straten van Rome.

Voor Madona Osunde is het niet anders. Hij en zijn broer begonnen met hulp van mensensmokkelaars aan een zeereis naar Italië. Zijn broer verdronk, hij overleefde het.

Op de dag dat we elkaar ontmoeten maakt Osunde zijn ronde door de winkelstraten in de Romeinse wijk EUR. Hij verkoopt goedkope sokken en zakdoeken. De ene dag gaat dat beter dan de andere.

Nigerianen zitten niet alleen in Rome, zegt hij na de vraag waarom ze met zoveel mensen in de hoofdstad zitten. "We zijn over de hele wereld uitgezworven. Niet omdat ons land arm is, want we hebben olie in de grond zitten. Maar onze leiders zijn corrupt en daar lijdt de bevolking onder. Daar komt het terrorisme van Boko Haram nog bij. Overal worden mensen vermoord. Om niets."

Hij kijkt even om zich heen. In een uur tijd heeft hij niet meer een euro verdiend. "Niemand komt mij vermoorden. Daarom ben ik gelukkig hier."

De afgelopen vijf maanden werden bijna 47.000 vluchtelingen van bootjes voor de Libische kust gehaald. Dat zijn er ongeveer evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste vijf maanden van 2014 werden 41.000 migranten uit zee gehaald. Ze kwamen vooral uit Nigeria, Gambia en Somalië.

De opvang wordt steeds moeilijker, omdat in de centra ook nog mensen zitten die eerder aankwamen en nog wachten op de uitkomst van de asielprocedure. Momenteel worden in Italië 116.000 migranten opgevangen.

In Europa gaan stemmen op om de mensensmokkel vanuit Libië met militaire middelen aan te pakken. Maar de nieuwe eenheidsregering in dat land trapt op de rem. Het onder druk zetten van de eenheidsregering is niet de juiste manier, zegt de Libische ambassadeur in Rome, Ahmed Safar.

Het moet om de vraag gaan of Europa de Libische kustwacht wil helpen, zegt Safar in een interview met de NOS. "En of de kustwacht daar kan samenwerken met de Europese marineschepen. Zodat we de vluchtelingstroom aan beide zijden van de Middellandse Zee aanpakken."

Ik ga nooit meer terug naar Nigeria. Ze zijn knettergek daar.

Madona Osunde

Volgens Afrika-correspondent Koert Lindijer zal de migrantenstroom naar Europa niet snel stoppen. Het grootste probleem is volgens Lindijer de enorme bevolkingstoename in Afrika. "Er komt een leger van miljoenen jonge werkzoekenden aangemarcheerd. Dat is de uitdaging voor de toekomst. Alle migranten op weg naar Europa die ik de afgelopen jaren sprak zijn beneden de 25 jaar."

Veel Nigerianen zijn al decennialang op drift, zegt Lindijer. "Er wonen nu miljoenen Nigerianen in het buitenland. Probleem is het aanzien van Nigerianen. Want ze excelleren in misdaad, drugs, fraude en handel in meisjes voor seks in Europa. Westerse geheime diensten schatten jaren geleden al dat één op de vier Nigerianen in het buitenland betrokken was bij internationale georganiseerde misdaden."

Madona Osunde haalt zijn schouders op. "Ik ga nooit meer terug naar Nigeria. Ze zijn knettergek daar."

We kijken in een krant met foto’s van volgepakte boten die voor de Libische kust zijn onderschept. "Ik heb geluk dat ik het overleefde. Bij televisiebeelden vorige week van een gekapseisde boot moest ik huilen. Het zijn mijn broeders op die schepen. We hebben geen andere keus dan te vertrekken en die boten op te gaan. Als je geluk hebt, overleef je het."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl