In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Weinig boetes voor te hoge vrachtwagens Coentunnel

Te hoge vrachtwagens bij de Coentunnel worden zelden beboet. De regionale omroep NH heeft ontdekt dat slechts een kleine 4 procent van de chauffeurs een bekeuring krijgt.

Uit cijfers bleek eerder al dat de Coentunnel in 2015 maar liefst 1249 keer op slot ging omdat een vrachtwagen door het detectiesysteem als te hoog werd beschouwd. Toch werden er uiteindelijk maar 49 vrachtwagens bekeurd. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau, die NH in handen heeft.

Maatregelen

Te hoge vrachtwagens voor de tunnel veroorzaken files en kosten het bedrijfsleven daardoor geld. De VVD en D66 riepen minister Schultz daarom al op het matje en pleitten voor maatregelen. Een van die mogelijke maatregelen zou het uitdelen van meer bekeuringen zijn.

Rijkswaterstaat heeft aan NH laten weten wel wat te zien in het plan om vaker te bekeuren. "Het is zaak dat alle chauffeurs zich aan de wettelijke maximale doorrijhoogte van 4 meter houden. Verbaliseren kan inderdaad een preventief effect hebben voor mogelijk toekomstige overtredingen."

'Dansende' lading

Het grote verschil tussen het aantal stremmingen en het aantal bekeuringen kan volgens Rijkswaterstaat ook komen door andere factoren. "De oorzaak kan liggen aan een opbollend zeil, 'dansende' lading of een hevig verende vrachtwagen waardoor die als te hoog wordt gedetecteerd maar dat niet is." Over hoeveel gevallen het dan gaat is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl