Zorgdata
NOS Nieuws

Privacywaakhond houdt zorgautoriteit 'nauwlettend' in de gaten

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt de Nederlandse Zorgautoriteit 'nauwlettend' in de gaten. De privacywaakhond doet dat na berichtgeving van de Volkskrant dat medische data van Nederlanders vaker met elkaar worden gekoppeld en geanalyseerd, zonder dat dat daarover is gecommuniceerd aan burgers of de Tweede Kamer.

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit klopt het Volkskrant-verhaal niet. Er worden niet meer gegevens gekoppeld, het gaat om een efficiëntere manier van werken, stelt de organisatie. Maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens roept de berichtgeving wel degelijk vragen op.

Zodra er aanwijzingen zijn dat onbevoegde organisaties patiëntendata in handen krijgen, gaat de Autoriteit Persoonsgegevens optreden, beklemtoont de organisatie. Eind vorig jaar floot de organisatie de NZa terug omdat gegevens werden gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Centraal Planbureau. Het gaat daarbij om gestelde diagnoses.

Informatiemakelaar

Opvallend is dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet werd betrokken bij nieuwe afspraken over de uitwisseling van patiëntgegevens. Volgens de NZa was dat niet nodig.

Het plan is dat er een nieuwe 'informatiemakelaar' komt die het uitwisselen van zorgdata - zorgdiagnoses, maar ook declaraties - efficiënter moet maken. Volgens de NZa is de privacy daarbij niet in het geding, maar hoogleraar gezondheidsrecht Jos Dute zegt in de Volkskrant dat het kan betekenen dat organisaties toegang krijgen tot informatie die niet voor hen is bedoeld.

Tweede Kamer

De kwestie van de zorgdata kwam ook aan de orde in de Tweede Kamer. Veel oppositiepartijen zijn bang dat sluipenderwijs de privacy kan worden geschonden. Ze zetten er ook vraagtekens bij dat het kabinet de Kamer niet van tevoren over de afspraken met de zorgpartijen in de zorg heeft ingelicht.

Staatssecretaris Van Rijn zei dat de afspraken in lijn zijn met wat de Kamer eerder heeft gevraagd, dat ze vooral zijn bedoeld om de uitwisseling van informatie beter te laten verlopen en dat het makkelijker voor overheidsinstanties wordt om gegevens over declaraties op te vragen. Volgens hem gebeurde dat eerder erg inefficiënt.

Van Rijn ontkende met klem dat de gegevens in handen komen van commerciële partijen. Hij gaat de afspraken alsnog naar de Kamer sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl