Een voorstander van de Britse uittreding uit de EU
NOS Nieuws

Koers van het pond 'dient als exitpoll bij brexit-referendum'

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Als op donderdag 23 juni om 23.00 uur Nederlandse tijd de stemlokalen in Groot-Brittannië sluiten, komt er geen exitpoll. De grote omroepen, Sky News, BBC en ITV, hebben daarvan afgezien omdat de kosten te hoog zouden zijn en de peiling te onzorgvuldig.

Opiniepeilers hebben bijvoorbeeld geen enkel referentiekader om mee te werken; het laatste referendum over het lidmaatschap van de toenmalige EEG was in 1975, zegt Ben Tobin van YouGov, een van de grootste Britse opiniepeilers.

Daarnaast is het volgens Tobin uitermate ingewikkeld een goede sleutel samen te stellen die de uiteindelijke uitslag kan bepalen. "Daar zouden we duizenden mensen voor nodig hebben omdat aan tienduizenden kiezers gevraagd zou moeten worden wat ze gestemd hebben. Omroepen vinden dat een te ingewikkelde en te kostbare operatie. En het is maar de vraag of die exitpoll in de buurt komt van de uiteindelijke uitslag."

Cruciaal

Wie wél bereid zijn om het geld voor een exitpoll op tafel te leggen, zijn hedgefondsen, meldt de Financial Times. Voor hen is de uitslag namelijk van cruciaal belang: de beurzen en valutakoersen zullen heftig reageren, hoe het referendum ook zal aflopen.

En hoe sneller zij weten in welke richting de uitslag zich beweegt, hoe eerder ze kunnen reageren. De verwachting is bijvoorbeeld dat in het geval van een brexit de koers van het pond sterling flink zal dalen. Andersom: als de Britten in de EU blijven, zal het pond waarschijnlijk een sprong omhoog maken.

Voor investeerders is kennis over de uiteindelijke uitslag dus van cruciaal belang.

Flinke fluctuaties

Opiniepeiler ICM, een andere grote speler, zegt tegen de NOS dat het bedrijf inderdaad verzoeken heeft gekregen om exitpolls voor 'privé'-partijen' te organiseren. ICM wil niet zeggen wie dat zijn.

De Financial Times citeert een anonieme bron bij een van de Britse opiniepeilers: "Hedgefondsen hebben verzoeken gedaan voor exitpolls en willen op de dag van de stemming al per uur op de hoogte worden gehouden van hoe er gestemd wordt. Banken zullen dat ook zeker op eigen houtje doen, al zullen die exitpolls nooit openbaar worden gemaakt."

Dat kan betekenen dat terwijl de stembureaus nog open zijn, er al flinke fluctuaties in de koers van het Britse pond kunnen ontstaan - een indirecte aanwijzing voor hoe het referendum zal aflopen. In principe is dit niet in strijd met regels van de Britse kiescommissie. Die staat exitpolls op verkiezingsdag toe, zolang ze maar niet voor het sluiten van de stembureaus gepubliceerd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl