Afghaanse veiligheidstroepen zijn bezig de overige gegijzelden te bevrijden
NOS Nieuws

Taliban ontvoeren en vermoorden busreizigers

In Afghanistan hebben gewapende mannen bijna 200 buspassagiers gevangen genomen. Zeker negen van hen zijn doodgeschoten. De meesten van de overige gegijzelden zijn inmiddels weer vrij. De Taliban hebben verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.

Gewapende mannen hielden vanochtend meerdere bussen tegen bij de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan. Zes gegijzelden werden ter plekke doodgeschoten. De overvallers brachten de overige passagiers naar een dorpje in de buurt. Ook daar zijn mensen vermoord, zegt een woordvoerder van de politie tegen CNN.

Het merendeel van de passagiers is inmiddels vrijgelaten. Het is niet duidelijk of de politie de gevangenen heeft bevrijd of dat ze zijn vrijgelaten. Er worden nog 35 mensen vastgehouden, zeggen de autoriteiten.

Kannibaal

Het is nog niet bekend wie in de bussen zaten. Mogelijk zat er ook reizend overheidspersoneel in de bussen. Dat is geregeld doelwit van de Taliban. Het gebeurt niet vaak dat er zo veel mensen in een keer worden gedood. Vaak krijgen de ambtenaren een waarschuwing dat ze moeten stoppen met hun werk, vertelt correspondent Joeri Boom.

In oktober vorig jaar filmde een Afghaanse studente hoe haar bus werd gestopt door de Taliban. Een strijder sprak de passagiers toen toe. "Ik ben geen kannibaal, ik ben een Taliban", zei hij. "Maar de hoofden van Amerikanen lust ik rauw."

Busoverval in oktober 2015

De kans is groot dat de nieuwe Taliban-leider mullah Habaitullah Akhunzada niet blij is met de actie, zegt correspondent Boom. Akhunzada's voorganger werd onlangs door een Amerikaanse drone-aanval gedood. "Toen Akhunzada nog een van de geestelijke leiders was van de beweging, sprak hij Talibanstrijders streng toe over het vermijden van burgerslachtoffers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl