In België begon teletekst in 1980
NOS Nieuws

Vlaanderen neemt na 36 jaar afscheid van teletekst

In Vlaanderen kunnen nieuwsliefhebbers vanaf morgen niet meer terecht op teletekst. Na ruim 36 jaar gaat de stekker eruit. Dat gebeurt om middernacht.

De Vlaamse omroep VRT maakte al in januari bekend dat het einde in zicht was. Volgens de VRT is teletekst ingehaald door andere bronnen zoals nieuwswebsites en sociale media.

De bezoekersaantallen liepen al jaren terug. Trok het medium in 2010 elke dag nog zo'n 576.00 bezoekers; vier jaar later was dat gedaald tot 124.000.

Nooit vervelen

Op de Vlaamse radio blikt oud-teletekstredacteur Peggy De Meyer terug op een mooie periode. "Het ging nooit vervelen", zegt ze. "Ik ben begonnen in 1989, toen waren we met een heel kleine groep redacteuren. In de avonden zat je alleen. Dan maakte je alle berichten, ook de sport- en weerberichten."

Een Vlaamse zanger belde ons op om te zeggen dat hij niet dood was.

Peggy De Meyer, oud-medewerker VRT-teletekst

Het ging natuurlijk ook wel eens mis op de redactie. "We kregen eens een telefoontje van de Vlaamse zanger Jimmy Frey om te vertellen dat hij niet dood was. Wij hadden hem op teletekst per ongeluk doodverklaard. Een collega van ons kende iemand in het ziekenhuis waar Jimmy toen was opgenomen. Zij had vernomen dat hij was overleden."

De Meyer werkt al een paar jaar niet meer bij teletekst en ze snapt dat andere nieuwsbronnen tegenwoordig populairder zijn. "Eerlijk gezegd kijk ik ook nooit meer op teletekst. Voor nieuws gebruik ik nu internet."

Privéberichten

Een andere oud-medewerkster onthulde onlangs dat ze het medium in de beginjaren gebruikte om privéberichten naar haar man te sturen. Via ongebruikte pagina's vroeg ze haar man om boodschappen te doen of dat hij haar zou kunnen ophalen bij het station.

Overigens verdwijnt teletekst niet helemaal uit het Belgische medialandschap. Via pagina 888 blijven de ondertitels nog beschikbaar. De Waalse zenders gaan door met de teletekst-service.

Ceefax

In 2014 stopte de Vlaamse commerciële omroep VTM al met zijn teletekstdienst. Ook in het Verenigd Koninkrijk bestaat het niet meer; in 2012 ging de informatiedienst Ceefax uit de lucht. De BBC had in 1974 een primeur met de eerste teletekstdienst ter wereld.

Hoewel de populariteit van teletekst in de landen om ons heen dus afneemt, wordt het in Nederland nog altijd goed bezocht. Dagelijks bekijken zo'n 3,5 miljoen mensen de NOS-pagina's via hun televisie of op de app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl