Nederlandse artiesten eisen vergoeding van online platformen
De vergoeding voor artiesten en andere mensen in de creatieve sector voor gebruik van hun werk door online platforms is slecht geregeld. Dat stellen belangenorganisaties, waaronder Buma-Stemra, in een open brief aan Nederlandse leden van het Europees Parlement. De parlementariërs worden opgeroepen naar betere wetgeving te kijken.
De brief is ondertekend door diverse Nederlandse artiesten, zoals John Ewbank, Eric van Tijn, Peter Koelewijn, Dennis Huige (Racoon), Peter Slager (Bløf) en DI-RECT.
'Lopen miljarden mis'
Op Facebook en YouTube is materiaal te vinden dat door gebruikers wordt geüpload, maar dat wel auteursrechtelijk beschermd is. Dit is tegen het zere been van veel artiesten. Zij willen dat de platformen net als streamingdienst Spotify gaan onderhandelen over een vergoeding voor alle muziek die op YouTube en Facebook te vinden is.
"Deze platforms, soms met miljoenen gebruikers, verdienen dankzij het door ons gemaakte materiaal veel geld met advertenties of het exploiteren van gebruikersgegevens", schrijven de initiatiefnemers. "Terwijl wij, de makers, artiesten, producenten, uitgevers, niets ontvangen van dit geld dat verdiend wordt met behulp van ons werk." Het gaat volgens de ondertekenaars om miljarden euro’s.
Nieuwe wetgeving
De Europese Commissie werkt op dit moment druk aan nieuwe auteursrechtenwetgeving. De verwachting is dat daarover in het najaar meer bekend wordt. De wetgeving wordt gezien als een lastige hobbel bij de hervormingen van de digitale Europese markt, omdat er veel partijen zijn met sterk uiteenlopende belangen.
"Deze brief is onderdeel van de bekende lobby van rechthebbenden", zegt advocaat Marieke Neervoort, partner bij kantoor SOLV. "Die zoeken naar manieren om illegale content tegen te gaan. Aan de andere kant staat het belang van platforms om niet verplicht te worden alle content die op hun platforms langskomt te monitoren." Neervoort verwacht in de nieuwe wetgeving geen grote veranderingen.
Agressieve houding
"Ik ben in principe voor een betere vergoeding, maar veel zal afhangen van de details", zegt D66-Europarlementariër Marietje Schaake. "De ondertekenaars van de brief hebben in het verleden best een agressieve houding gehad, dus ik ben benieuwd wat ze nu willen."
"Het CDA is voorstander van een eerlijke vergoeding voor artiesten", laat Europarlementariër Lambert van Nistelrooy weten. "We nemen het signaal van deze artiesten ter harte bij de behandeling van de wetsvoorstellen."