Een onderzoeker naar robots
NOS Nieuws

Canadezen steken 100 miljoen in Delftse robotbedrijven

Het onderzoek naar robots in Nederland krijgt een duw in de rug. Het Canadese investeringsfonds Chrysalix Ventures steekt 100 miljoen euro in RoboValley, een netwerk van bedrijven rond de TU Delft.

Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die robots maken voor de industrie, voor de zorg of voor de beveiligingsindustrie. In RoboValley werken momenteel zo'n 170 robotica-onderzoekers samen met bedrijven.

Uit het werk van onderzoekers komen nieuwe bedrijven voort, maar die lopen nu vaak vast. "De ontwikkeling van baanbrekende technologie strandt nu vaak in universiteiten en laboratoria die te weinig startkapitaal hebben om te kunnen groeien", zegt Mike Sherman, manager van het investeringsfonds.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Aan ambitie ontbreekt het niet bij RoboValley. "We willen de belangrijkste robotica-hub van de wereld worden", zegt algemeen directeur Arie van den Ende. "Dit fonds gaat een enorme acceleratie geven."

Hij wijst op de groeikansen. "Robotica zal het antwoord zijn op enkele van de grote uitdagingen van de 21ste eeuw, zoals de vergrijzing of klimaatverandering. Robotica is de grote volgende stap in de digitale revolutie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl