De tafel van 30 mei met v.l.n.r. John van Lottum, Henk Hoijtink en Raymond Kerckhoffs
NOS Sport

'Bertens doet denken aan het sprookje van Verkerk'

De opmars van Kiki Bertens op Roland Garros doet voormalig toptennisser John van Lottum denken aan het sprookje van Martin Verkerk uit 2003, toen de Nederlander de finale wist te bereiken. Van Lottum zei dat in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

John van Lottum: "Kiki Bertens is een absoluut lichtpunt in een hele, hele donkere tijd voor het Nederlandse tennis. Enorm knap. Ze is met de billen bloot gegaan en heeft er alles aan gedaan. Als je haar lichaam vorig jaar zag en nu, dat scheelt tien à twaalf kilo."

Raymond Kerckhoffs: "Ik geniet van haar winnaarsmentaliteit. Ze slaat echt elke bal om te winnen."

Henk Hoijtink: "Ik ben niet verbaasd. Ze heeft het twee jaar geleden ook laten zien. Toen haalde ze ook de vierde ronde. Dus dat ze talent heeft, is wel duidelijk."

Van Lottum: "Het doet me denken aan het sprookje van Martin Verkerk in 2003. Toen viel ook alles samen tijdens Roland Garros."

'Bertens is een lichtpunt in een hele donkere tijd'

Hoijtink: "Ik vind het mooi om Raemon Sluiter te zien. Als coach is hij net zo strijdbaar als toen hij speler was. Dat brengt hij goed op Bertens over."

Van Lottum: "Sluiter schuift alle credits van zich af, maar hij is echt de motor achter Bertens. Natuurlijk moet ze zelf de ballen slaan, maar hij heeft een enorme positieve impact. Hij heeft bij haar de rust erin gekregen, om haar emoties onder controle te krijgen. Ze raakt niet meer in paniek na verlies."

Moet Bertens vol voor het enkelspel gaan in Parijs?

Hij vervolgt: "Het enige waar ik me zorgen over maak, is dat ze ook dubbelt. Dat zou haar echt kunnen opbreken."

Bertens staat samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson in de kwartfinale. Het duo versloeg zondag de zusjes Williams. Een prachtig succes. Maar misschien zou ze zich toch uit het dubbelspel moeten terugtrekken.

Van Lottum: "Dat zal wel door haar hoofd spoken en misschien met Sluiter worden besproken. Want ja, je staat in de vierde ronde van een grand slam en je kunt nog betere spelers pakken. Maar dan heb je echt alle energie nodig. Hoe grotere wedstrijden, hoe meer druk en hoe meer spanning."

Toch zijn er ook goede redenen te noemen om te blijven dubbelen. Van Lottum: "Jawel. Om voor de lange termijn een dubbelcarrière naast het enkelspel te draaien. En financieel. In het damestennis wordt op een grand slam het geld verdiend. Tijdens de WTA Tour ligt het prijzengeld een stuk lager."

De enerverende zaterdag van Bertens op Roland Garros

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl