Oud-minister van Justitie Eric Holder
NOS Nieuws

Oud-minister VS toont begrip voor klokkenluider Snowden

Klokkenluider Edward Snowden heeft steun gekregen uit onverwachte hoek. Oud-minister Eric Holder van Justitie heeft in een interview gezegd dat Snowden weliswaar de wet heeft overtreden door op grote schaal geheime informatie te lekken, maar dat hij tegelijkertijd Amerika een dienst heeft bewezen door een debat aan te wakkeren over de omstreden geheime Amerikaanse onderzoeksprogramma's.

Snowden onthulde in 2013 dat Amerika zijn eigen onderdanen bespioneert zonder dat een rechter daar toestemming voor heeft gegeven. Direct daarna ontvluchtte Snowden het land. Hij woont nu in Rusland.

Landverrader

De Amerikanen beschouwen hem als een landverrader en willen hem berechten. Ook Holder, die minister was van 2009 tot 2015, vindt dat hij terug moet komen naar Amerika en daar verantwoording moet afleggen voor wat hij heeft gedaan.

Holder vindt wel dat bij het bepalen van de straf rekening moet worden gehouden dat de onthullingen van Snowden een nuttig debat op gang hebben gebracht.

Edward Snowden heeft herhaalde malen aangegeven dat hij best naar Amerika terug wil, maar alleen als hij de garantie krijgt van een eerlijk proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl