UCI-voorzitter Brian Cookson tijdens de WK wielrennen in september 2014
NOS Wielrennen

UCI uit zorg om veiligheid van coureurs

Nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat ongelukken met motoren in wielerkoersen, zoals gisteren in de Ronde van België met de Belg Stig Broeckx, niet meer voorkomen. Dat schrijft de internationale wielrenunie UCI in een reactie op het incident in België in een verklaring op de eigen website. De nieuwe veiligheidsvoorschriften zijn recent al door de UCI ingevoerd.

"Onze gedachten zijn bij Stig Broeckx en zijn familie, vrienden en ploeggenoten van Lotto Soudal", reageert UCI-voorzitter Brian Cookson in de verklaring op de website. Broeckx ligt in coma in het ziekenhuis van Aken.

Regels

De UCI doet momenteel samen met de Belgische wielerbond onderzoek naar het ongeluk. Daarbij wordt gekeken of de twee motoren waar Broeckx door werd aangereden zich aan de regels hebben gehouden. Bij het ongeluk waren meerdere renners betrokken. De race werd daarop gestaakt.

"We hebben te veel ongelukken gezien met motoren. We moeten er alles aan doen om de renners te beschermen tegen onnodige risico's", aldus Cookson.

De UCI werkt daarnaast aan een nieuw pakket maatregelen met betrekking tot veiligheid en beveiliging van renners. Daarin worden ook regels voor wat betreft het aantal toegestane motoren in de koers en het positioneren van de motoren tijdens de koers opgenomen. Ook bekijkt de wielrenunie de grootte en de kracht van de motoren, en hoe deze aspecten het beste in de reglementen kunnen worden vastgelegd.

Stig Broeckx werd afgelopen februari in Kuurne-Brussel-Kuurne ook al aangereden door een motorrijder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl