Taco Dibbits in 2014
NOS Nieuws

'Het Rijksmuseum straalt en dat komt mede door Taco'

"Dit is een droom die werkelijkheid is geworden", zegt Taco Dibbits, de nieuwe directeur van het Rijksmuseum, in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik werk hier nu bijna veertien jaar. Het is een fantastisch museum, één van de mooiste musea op de wereld. Het is een hele eer om daar leiding aan te mogen geven."

Dibbits volgt Wim Pijbes op, die het Amsterdamse museum ruim acht jaar leidde. Dibbits was in 2008 ook in de race voor het directeurschap, maar begrijpt dat de raad van toezicht destijds voor Pijbes koos. "Dat was een heel slim besluit. Ik heb Wim bijgestaan in deze jaren en we waren een fantastisch duo."

"Nu gaat het schip naar mij toe en zal ik moeten zorgen dat we een succes in de toekomst zijn. Maar dat zullen we zeker zijn, want het is een prachtmuseum", aldus Dibbits.

Net als Pijbes is Dibbits van plan om in zijn functie veel naar buiten te treden. "Het Rijksmuseum staat midden in de maatschappij dus dat betekent dat je als directeur een publieke rol hebt."

Genoeg werk

D66-leider Alexander Pechtold reageert op Radio 1 positief op de benoeming van Dibbits. "Ik ben er ontzettend blij mee. Ik heb hem een felicitatie-sms'je gestuurd want dit is echt de goede man, nadat we natuurlijk die fantastische heropening hebben gehad, om de stabiliteit van dit museum te garanderen."

Pechtold studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit Leiden en haalde in 1995 zijn diploma als veilingmeester. In 1994 ging hij de politiek in. Hij is naast partijleider ook woordvoerder Kunst en Cultuur voor D66.

"Je ziet dat de politiek geïnteresseerd is, want een collega-partij, de VVD, probeert al weer wat aan de subsidie te gaan doen", grapt Pechtold. "Dus voor Dibbits genoeg werk aan de winkel."

"Ik ben enthousiast over de keuze voor Dibbits", zegt minister Jet Bussemaker van Cultuur in een reactie. "Met de aankoop van Marten en Oopjen, de schilderijen van Rembrandt, heb ik hem goed leren kennen. Ik waardeer zijn vakkennis. Ook bijt hij zich met passie vast in dossiers."

Bussemaker juicht het van harte toe dat Dibbits zo veel mogelijk mensen, zowel kinderen als volwassenen, nieuwsgierig wil maken naar kunst en van kunst wil laten genieten.

Ook Pijbes is blij met de benoeming van zijn opvolger. "Het Rijksmuseum straalt en dat is mede de verdienste van Taco."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl