Hissène Habré in november 2005
NOS Nieuws

Levenslang voor Tsjadische oud-dictator Habré

De voormalige dictator van Tsjaad, Hissène Habré, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een speciale rechtbank in Senegal oordeelde dat hij schuldig is aan misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling.

Als president voerde hij tussen 1982 en 1990 een schrikbewind. Politieke tegenstanders werden zonder proces gevangengezet of gemarteld.

Waarschijnlijk zijn onder het bewind van Habré zo'n 40.000 burgers gedood. Hij werd in 1990 verdreven door zijn voormalige legercommandant Idriss Déby, de huidige president van Tsjaad.

Universeel Tribunaal

Habré (73) is berecht in Senegal, het land waar hij via een omweg na zijn afzetting terechtkwam. Hij woonde in Dakar in een luxe villa.

In 2006 besloot de Afrikaanse Unie dat hij moest worden vervolgd, maar pas na het aantreden van de Senegalese president Macky Sall, in 2013, werd hij in Senegal aangehouden.

Het 'Universele Tribunaal' is er mede op initiatief van de Afrikaanse Unie gekomen. Het wordt onder meer betaald door de EU en Nederland. De voorzitter van het tribunaal komt uit Burkina Faso, de andere rechters uit Senegal.

Het is voor het eerst dat een Afrikaans staatshoofd in een ander Afrikaans land wordt berecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl