Hoge Raad in Den Haag
NOS Nieuws

Advocaat komt met herzieningsverzoek in zaak van garagemoord

De rechtszaak tegen Olaf H., de man die vastzit voor een dubbele moord in Sittard, moet mogelijk over. Zijn advocaat dient nog deze week een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad, omdat volgens hem het enige bewijs in de zaak niet waarheidsgetrouw is.

Olaf H. kocht in 2003 een auto bij een garagebedrijf in Sittard. Toen hij daar was, werden de eigenaren en hun 9-jarige kleindochter neergeschoten. Het echtpaar overleed, het meisje lag een tijd in coma. Anderhalf jaar later wees ze Olaf H. aan als dader.

Maar Olaf H. heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Hij zou tijdens de moord op de wc hebben gezeten. Toen hij de lichamen zag liggen, vluchtte hij in paniek en meldde zich een aantal dagen later bij de politie.

Authentiek

De verklaring van het neergeschoten meisje was het enige directe bewijs tijdens de rechtszaak. Het gerechtshof vond de getuigenis authentiek en veroordeelde Olaf H. tot een levenslange gevangenisstraf. Hij zit nu al twaalf jaar vast.

Twee neuropsychologen hebben onderzoek gedaan naar het meisje en zeggen dat het onmogelijk is dat zij zich de dader kan herinneren. Daarvoor is de hersenschade die is aangericht te groot.

Ook een gedragsneuroloog heeft naar de zaak gekeken en geconcludeerd dat de herinneringen van het meisje niet kunnen kloppen. Volgens hem verzinnen mensen met dergelijke hersenschade soms dingen om de leemtes in hun geheugen op te vullen.

Nieuwe auto

De advocaat van Olaf H., John Peters, is met meer ontlastende informatie naar de procureur-generaal bij de Hoge Raad gestapt. Zo heeft hij een verklaring van een man die zegt dat zijn criminele neef vlak na de moord opeens veel geld en een nieuwe auto had. De neef pleegde uiteindelijk zelfmoord, volgens zijn oom omdat hij last had van zijn geweten.

Daarnaast is er nog de ontlastende verklaring van de buurjongen van het neergeschoten meisje. Hij zag Olaf H. uit de garage wegrennen en geeft een ander signalement dan het meisje gegeven heeft.

Als de Hoge Raad het gerechtshof opdracht geeft om de zaak opnieuw te bekijken, kan het nog een paar jaar duren voor er een uitspraak is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl