NOS Sport

'Slordige race' geeft Schippers stof tot nadenken

Dafne Schippers werkt in VS aan bochtenwerk

Hoewel ze een meer dan acceptabele tijd (22,11 seconden) op de klokken zette, is Dafne Schippers door haar optreden bij de Diamond League-wedstrijd in Eugene, Oregon toch aan het denken gezet. In een race vol slordigheden werd de regerend wereldkampioene op de 200 meter in een rechtstreeks duel verslagen door Torie Bowie.

Een verklaring had Schippers wel, al mocht die maar ten dele als excuus gelden. "Ik merk dat mijn lichaam negen uur tijdsverschil niet leuk vindt. Ik zie gewoon dat ik niet in goede doen ben. Vanaf het begin liep ik heel slordig, dat is niet zo best", zei ze.

Juiste balans vinden

Het zijn drukke tijden voor haar. Sinds ze vorig jaar bij de WK in Peking goud en zilver veroverde, weet Schippers dat ze publiek bezit is. Zowel op als buiten de baan is ze een veelgevraagd atlete. Tegelijkertijd weet Schippers dat ze in de resterende weken tot aan de Olympische Spelen de juiste balans dient te vinden tussen training en rust.

Twee weken geleden geleden won ze een stratenrace in Manchester, afgelopen weekend liep ze een toptijd op de FBK Games in Hengelo en het voorbije weekend deed ze mee aan de Diamond League-wedstrijd in het Amerikaanse Eugene. Dat laatste was een verplichting naar haar kleding- en schoenensponsor.

Dafne Schippers feliciteert Tori Bowie

In Eugene erkende Schippers dat ze moeite heeft met het zware schema en de jetlag die het gevolg is van het vele reizen. "Het is pittig, ik heb het nog nooit gedaan. Ik ben expres later ingevlogen om de jetlag te beperken, maar toch... Je voelt je continue gaar", vertelde Schippers aan NOS-verslaggever Leon Haan.

De atlete heeft de afgelopen tijd extra getraind op het bochtenwerk. "Ik heb geprobeerd geleidelijker mijn snelheid op te bouwen, dus dat ik langzaam mijn snelheid vergroot als ik de bocht uitkom. Hiervoor versnelde ik pas nadat ik de bocht uit was."​

Vanaf het begin liep ik heel slordig, dat is niet zo best.

Dafne Schippers

En dat kostte net iets te veel energie, merkte Schippers. "Je moet het zien alsof je in een auto zit. Als je een klein beetje gas geeft in de bocht, dan wordt die bocht makkelijker."

In Eugene bleek dat de theorie zich niet altijd even makkelijk naar de praktijk laat vertalen. Hoewel de omstandigheden nagenoeg perfect waren, liep Schippers een verre van vlekkeloze race. Ze kwam pas als vierde uit de bocht, waarna ze overigens wel ouderwets de turbo wist aan te zetten en nog als tweede wist te finishen, achter de Amerikaanse Torie Bowie.

"Vanaf het begin liep ik heel slordig, dat is niet zo best", erkende Schippers. Op weg naar Rio heeft ze zodoende nog genoeg stof tot nadenken, onder andere over hoe om te gaan met alle sponsorverplichtingen. "Dat is niet altijd mijn keus, dus dat zien we volgende keer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl