Mario Götze

Slowakije verrast Duitsland in waterballet

In de voorbereiding op het EK heeft Duitsland een nederlaag geleden tegen een andere EK-deelnemer, Slowakije. De Slowaken wonnen op een nat veld in Augsburg met 3-1. Bij de regerend wereldkampioen ontbraken nog enkele grote namen, onder wie doelman Manuel Neuer, Marco Reus, Toni Kroos, Mesut Özil en Thomas Müller.

Na een overtreding van Juraj Kucka op Mario Götze kreeg Duitsland vroeg in de wedstrijd een strafschop, die door Mario Gómez werd benut. Via Marek Hamšík (schot van afstand) en Michal Duris (kopbal) kwam Slowakije al voor rust op voorsprong.

De start van de tweede helft werd vanwege hevige regenval en hagel uitgesteld. Het duel ging verder op een drijfnatte en moeilijk te bespelen grasmat. Met enige hulp van de omstandigheden maakte Juraj Kucka er zeven minuten na rust 3-1 van. Kucka nam een hoekschop van Patrik Hrosovsky ineens op zijn schoen, de bal stuiterde door de plassen door de benen van doelman Marc-André ter Stegen in het doel.

Joshua Kimmich, Bernd Leno, Julian Brandt en Julian Weigl debuteerden voor de Duitsers.

B-team Spanje te sterk voor Bosnië

Ook zonder meerdere grote namen was Spanje in het Zwitserse Sankt Gallen met 3-1 te sterk voor Bosnië-Herzegovina, dat zich niet heeft gekwalificeerd voor het EK. Nolito was de gevierde man bij de Spanjaarden. De aanvaller van Celta de Vigo scoorde al vroeg in de wedstrijd de 1-0 en maakte er met een prachtige lob 2-0 van.

Nolito (l) viert zijn twee goals met David Silva (r)

Toen de Bosniërs aanvoerder Edin Džeko geblesseerd zagen afhaken, leek een monsterzege in de maak, maar de Bosniërs rechtten de rug. Door een rode kaart voor Emir Spahic, die César Azpilicueta een tikje gaf en ook onvriendelijk was tegen Cesc Fàbregas, moest Bosnië op slag van rust met tien man verder. Toch bleef de schade beperkt.

Pas in blessuretijd viel de beslissing via een intikker van Pedro. Bij Spanje debuteerde onder anderen Marco Asensio Willemsen, die vanwege zijn Spaanse vader en Nederlandse moeder in theorie ook voor Nederland zou kunnen spelen. De aanvallende middenvelder van Espanyol, eigendom van Real Madrid, gaf eerder al te kennen voor Spanje te willen spelen.